Recept za ovaj desert pronašli smo na Youtube kanalu Recepttura.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 10 komada keksa s maslacem
- 520 mililitara mlijeka
- 180 grama šećera
- jedan vanilin šećer
- pet žumanaca
- 18 listova želatine ili 30 grama mljevene želatine
- hladna voda za želatinu
- 450 grama grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
Za ukrašavanje:
- naribana čokolada
Priprema:
U posudu sa žumancima, dodati šećer i vanilin šećer. Sve mutite pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta. Prelijte smjesu u šerpu i sipajte mlijeko. Potom je potrebno zagrijavati na slaboj vatri uz stalno miješanje sve dok ne provrije.
Kad provrije, maknuti s ringle. Želatinu u listovima namočiti u vodi i pustiti da nabubri prema uputama na pakovanju. Kada nabubri, izvadite je iz vode te lagano ocijedite i ubacite u smjesu s mlijekom i žumancima.
Miješajte sve dok se želatina ne otopi, a onda ostavite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju dodajte grčki jogurt ili kiselo vrhnje i sve dobro sjedinite.
U tepsiju ili kalup obloženu papirom, sipajte smjesu i na vrh rasporedite keks. Kolač je potrebno ohladiti minimalno četiri sata, ali idealno bi bilo da ostane u frižideru preko noći. Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa te pažljivo odvojiti papir za pečenje. Po vrhu ukrasite naribanom čokoladom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.