BiHJasna Đuričić dolazi u Tuzlu: Prihvatanje uloge Lepe Brene bilo mi je...

Jasna Đuričić dolazi u Tuzlu: Prihvatanje uloge Lepe Brene bilo mi je izazovno

Hit pozorišna predstava Bitef teatra koja je osvojila regiju, “Lepa Brena Project” dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a 13. novembra bit će izvedena u BKC Tuzla. Predstavu su stvorili i režirali Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, a postavlja pitanja o dubokoj refleksiji kompleksnosti posljednjih nekoliko desetljeća kroz simbol Lepe Brene.

– Odmah sam odgovorila na poziv Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević jer sam ga smatrala izrazito provokativnim i zahtjevnim – rekla je Jasna Đuričić, koja igra jednu od pet Lepih Brena u predstavi.

Ona je kazala da tumači Brenu Biznismenku, Brenu kakvu poznajemo danas, predstavljajući sve što ona danas jeste.

– Kad je vidite danas, vidite uspješnu ženu koja je postigla uspjeh i u profesionalnom i privatnom životu. Poruka Brene Biznismenke je da nema predaje – dodala je Jasna Đuričić, ističući da je tajna Breninog uspjeha “stvar talenta, dar koji, bez obzira na okolnosti, uvijek pronalazi načine da se izrazi.”

Autor predstave Vladimir Aleksić ističe da taj projekt nije zamišljen kao biografska predstava, već cilja na istraživanje složenosti i unutarnjih proturječnosti posljednje četiri decenije na ovim prostorima, s glavnim fokusom na samim sobom.

– Olga Dimitrijević i ja smo došli na ideju da je karijera Lepe Brene intrigantna i zanimljiva jer traje, koliko i traje. U posljednjih 40 godina mnogo toga se promijenilo u društvu, a karijera Lepe Brene čini se da je pratila te promjene. Ona nije ostala samo popularna pjevačica. Postala je uspješna biznismenka – kaže Vladimir Aleksić, koji tumači lik Lepe Brene Seksualnosti.

– Ovo je priča o osobi koja je, uz obožavanje Lepe Brene, uspjela afirmirati svoju seksualnost. Drago nam je što predstava rezonira s publikom jer je to izvedba koja priča priču o svima nama, ne samo o Lepoj Breni – dodaje.

Predstava se bavi društvenim i političkim transformacijama, ponosom i boli, razočaranjima i nadama, raspadom bivše države i nesrećnim sudbinama njenih građana. Temelji se na monolozima dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i autorice iz Hrvatske – Vedrane Klepice. Kroz likove Brene Jugoslavenke, Brene Seksualnosti, Brene Biznismenke, Brene Graditeljstva i Brene Pjesme, prikazana je potpuna ličnost Lepe Brene i problemi s kojima se naše društvo suočilo u posljednje četiri decenije na ovim prostorima i s kojima se suočava i danas.

Na pozornici se izmjenjuju uloge Lepe Brene, a tumače ih vodeći glumci iz Beograda Jasna Đuričić, Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Belović, Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić i Ivan Marković.

Karte za predstavu moguće je kupiti preko sisteme kupikartu.ba i u marketing službi BKC TK (8.00 – 15.00 sati) – saopćeno je iz JU BKC TK

Visoko.co.ba/federalna.ba/JU BKC TK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE