NaslovnicaBiHRegijaIzvinjenje: Đ...

Izvinjenje: Đukanović će prisustvovat obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potvrdio je da će 11. jula prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, kao jedan od lidera koji priznaje da se u ovom gradu 11. jula 1995. godine dogodio genocid.

Ovu informaciju Đukanović je potvrdio i u gostovanju u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. kazao je i kako u BiH neće doći 2. i 3. marata iako su ga dva člana Predsjedništva BiH pozvala.

“Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu. Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25. godišnjicu”, rekao je Đukanović.

Đukanović je dodao i da mu se čini kako se Dodik još uvijek nije pomirio s činjenicom da je Republika Srpska entitet, te da konfuziju u Bosni i Hercegovini korisiti za ostvarivanje vlastitih ciljeva.

“Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore. Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru,razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine a danas je protiv Crne Gore?! Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući,u decembru 2018. godine zvao me je službeno, sada me ne zove”, kazao je i dodao da uprkos Dodikovom stavu prema Crnoj Gori neće promijeniti stav o BiH.

Kazao je i da je Crna Gora i dalje prijateljski nastrojena prema Bosni i Hercegovini, te da je nefunkcionalnost u našoj zemlji teža od svih problema koje Crna Gora ima.

“Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat. Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić”, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao i kako moramo pamtiti sve nevolje koje su se desile devedesetih godina, te da put do zajedničke budućnosti zavisi od izvinjenja i priznavanja grešaka.

“Mi smo to uradili, ali, na pomolu su nove opasnosti. Nemaju hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekat”, rekao je i dodao kako je opasno što se državna politika igra nacionalizmom.

 

Milo đukaMilo ĐukaM / Klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.