SvijetNevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u...

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Predstavnici 35 nevladinih organizacija i osam pojedinaca uputili su u utorak crnogorskom premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzorira Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i zatražili da se ta zemlja pridruži državama koje kosponzoriraju Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sutra na zatvorenoj sjednici UN-a.

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. svibnja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorirale i koje razumiju važnost izgradnje mira”, navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću, javljaju Vijesti.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji (EU), Crna Gora mora pokazati kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodnu razinu.

“Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvaćanju rezolucije Europskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

“Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije te da, također, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost”, dodaje se u inicijativi.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE