NaslovnicaPreporukaIzložba "Was ...

Izložba “Was ist Kunst B&H/Heroji 1941-1945” otvorena u Historijskom muzeju

Jučer je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” umjetničke grupe IRWIN iz Slovenije.

Grupa IRWIN je osnovana 1983. godine i činila su je pet umjetnika: Dušan Mandič (Ljubljana, 1954.), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958.), Andrej Savski (Ljubljana, 1961.), Borut Vogelnik (Kranj, 1959.) i nedavno preminuli Roman Uranjek (Trbovlje, 1961. – 2022.). Grupa IRWIN je i suosnivač organizacije Neue Slowenische Kunst i NSK Država u vremenu. Od početka svog osnivanja grupa izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama:

Birds of a Feather, Akbank Art Center, Istanbul, 2006–07; Here Is Every, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), 2008–09; Obećanja prošlosti, Centar Pompidou, Pariz, 2010; A Bigger Splash, Tate Modern, London; NSK Passport Office, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), Manifesta, Genk, 2012; NSK Državni paviljon Venecijanski bijenale, Ca’tron, NSK (Neue Slowenische Kunst), Od kapitala do prestonice, Museo Reina Sofia, Madrid 2017, itd.

“Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” je zajednički projekt Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Saradnja je započela 2018. godine, kada je izložba otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci. Nakon gostovanja u galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Slovenija i Maxxi muzeju (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) u Rimu, izložba je stigla u Historijski muzej BiH, koji je i vlasnik kolekcije portreta narodnih heroja i heroina Drugog svjetskog rata.

Portreti su nastali između 1948. i 1952. godine,a a radili su ih najznačajniji umjetnici/umjetnice tadašnje likovne scene. U svom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, daju novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na naslijeđe iz doba socijalizma.

Još 2013. godine Historijski muzej BiH je započeo projekat pod nazivom “Restauracija u toku” i napravio istoimenu izložbu, na kojoj su predstavljeni portreti narodnih heroja sa svim oštećenjima, koja su nastala tokom rata 1992. – 1995. Javnost je pozvana da novčanim donacijama omogući restauraciju portreta. Mnoge javne ličnosti, institucije, a i obični građani su učestvovali u akciji, želeći spasiti nacionalno blago. I grupa Irwin se priključila i zahvaljujući njihovoj donaciji mr. restauracije i konzervacije, Ajla Alijagić, je restaurirala tri djela slikara Ismeta Mujezinovića.

Izložba je u protekle četiri godine izazvala veliku pažnju domaće i međunarodne umjetničke scene. Njeno predstavljanje u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine zamišljeno je i kao platforma za brojne prateće događaje.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.