NaslovnicaPreporukaIzložba " Spa...

Izložba ” Spatium/Memoriae (Što te nema), 2006. – 2020.” uskoro u Historijskom muzeju

Historijski muzej BiH, umjetnica Aida Šehović i organizacija Što te nema najavljuju otvorenje izložbe “Spatium/Memoriae (Što te nema), 2006. – 2020.” , koje će biti upriličeno u četvrtak, 7. jula u 19 sati.

“Spatium Memoriae” je arhiva globalnog umjetničkog projekta bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović, pod nazivom “Što te nema”, posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici. Tokom svojih prvih 15 godina “Što te nema” je primarno postojao kao živi spomenik sačinjen od prikupljenih fildžana, koji su putovali širom SAD-a i Evrope zahvaljujući saradnji sa lokalnim zajednicama i bosanskohercegovačkom dijasporom.

Svakog 11. jula od 2006. do 2020. na glavnom trgu u nekom drugom se gradio spomenik “Što te nema”, koji je trajao samo taj jedan dan. Volonteri, prolaznici i šira javnost su u hiljade prikupljenih fildžana sipali bosansku kafu (koja se pravila na licu mjesta) i ostavljali ih “nepopijene” jedne pored drugih na tlu, u znak sjećanja na žrtve.

Zahvaljujući kontinuiranom radu i rastućoj globalnoj mreži, ovaj nomadski spomenik je tokom 15 godina prikupio preko 8.372 fildžana za svaku žrtvu genocida. Završna postavka “Što te nema” u obliku živog spomenika s kafom i fildžanima je postavljena 2020. godine u Memorijalnom centru Srebrenica, gdje će biti izgrađena i permanentna verzija spomenika u skoroj budućnosti.

Arhiva spomenika “Što te nema” je u nepotpunom obliku prvi put predstavljena 2019. godine na 58. Venecijanskom bijenalu kao dio izložbe Artivism, koju je organizovao Auschwitz institut za prevenciju genocida i masovnih zločina. Nakon što je postavljena u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu i Laumeier Sculpture Parku u St. Louisu, arhiva će ove godine prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj javnosti.

“Spatium Memoriae (Što te nema)” se sastoji od fildžana koji su bili dio nomadskog spomenika i koji su posloženi u policama dizajniranim prema arhivskom sistemu koji koristi Međunarodna komisija za nestale osobe za čuvanje i identifikaciju posmrtnih ostataka. Ova arhiva upoznaje posjetioce s ličnim, emotivnim i historijskim posljedicama genocida, pozivajući javnost da uči o ključnoj ulozi koju umjetnost ima kao sredstvo za društvenu transformaciju i prevenciju sistematskog nasilja. Istovremeno, ona ilustrira kako umjetnost kreira katarzična mjesta kolektivnog sjećanja koja mogu biti korištena kao mehanizmi za oporavak, iscjeljenje i prevenciju zločina.

Otvorenju izložbe “Spatium Memoriae (Što te nema)” prethodit će interaktivni performans “Refleksija i sjećanje” u četvrtak 6. Jula 2022. Umjetnica Aida Šehović poziva sve zainteresovane da učestvujući u procesu redanja fildžana, te izgradnje arhive spomenika “Što te nema” u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. Performans će se održati u periodu od 12 do 18 sati, a prijave za učešće se mogu izvršiti ovdje.

Ovu izložbu organizuju Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Što te nema u partnerstvu s Memorijalnim centrom Srebrenica.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.