Prvo, odaberite zrele mandarine, jer će njihov prirodni šećer doprinijeti bogatstvu okusa. Ovaj džem idealan je za doručak, ali može poslužiti i kao odličan dodatak u kolačima.
Sastojci
- 2 kg mandarina
- 5 kašika šećera
- 6 šoljica vode
- 3 kašike limunovog soka
Priprema:
Za početak, ogulite i očistite mandarine, zatim ih podijelite u dvije skupine. Pazite da uklonite bijele dijelove i sve niti sa kore. Uzmite gazu i u nju stavite koru od mandarina. U veću posudu stavite vodu i zagrijte je, a zatim dodajte mandarine, šećer, limunov sok i gazu sa korom.
Miješajte smjesu sve dok se šećer ne rastopi. Kada sve prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena, povremeno miješajući.
Nakon kuhanja, isključite plamen i pustite da se džem ohladi deset minuta.
Džem prelijte u staklene posude, ostavite da se ohlade, a potom ih dobro zatvorite.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.