SvijetIrska uvodi minimalnu cijenu alkohola u namjeri da odvrati od opijanja

Irska uvodi minimalnu cijenu alkohola u namjeri da odvrati od opijanja

Danas je na snagu stupila odluka Vlade Republike Irske da uvede minimalne jedinične cijene alkohola.

Novi zakon će uticati na prodaju alkohola u prodavnicama i supermarketima, javlja BBC.

Neki maloprodavci strahuju da će, ukoliko se slične mjere ne uvedu u Sjevernoj Irskoj, doći do porasta broja kupaca koji će prelaziti granicu kako bi nabavili jeftinije piće.

Vlada vjeruje da su minimalne cijene vitalna mjera javnog zdravlja. Mjera ima za cilj da odvrati od prekomjernog opijanja.

Prema novim mjerama, standardna boca vina ne može se prodati za manje od 7,40 eura, a limenka pive za manje od 1,70 eura.

Alkoholna pića sa 40 posto alkohola ne mogu se prodati za manje od 20,70 eura, a boca viskija od 700 ml za manje od 22 eura.

Statistički podaci državne komisije za prihode pokazuju da je nivo potrošnje alkohola u 2020. iznosio 10,07 litara čistog alkohola po osobi, što je neznatno manje, odnosno 6,6 posto, u odnosu na prethodnu godinu, uprkos zatvaranju mnogih pabova i restorana tokom većeg dijela 2020. godine.

Konzumacija alkohola ostala je na oko 11 litara po osobi od 2015. godine.

To je ekvivalent 116 boca vina ili 445 krigli piva po odrasloj osobi svake godine.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE