Human Rights Watch u svjetskom izvještaju o napadima na novinare u Visokom

Renomirana svjetska organizacija Human Rights Watch (HRW), kao neovisna, nevladina organizacija koja se zauzima za zaštitu i promicanje ljudskih prava, prethodnih dana objavila je globalni izvještaj o poštivanju ljudskih prava u 2019. godini. Među brojnim državama svijeta u kojima je istaknut problem nepoštivanja ljudskih prava istaknuta je i Bosna i Hercegovina, u kojoj je kao poseban primjer nepoštivanja medijskih sloboda naveden napad na novinare portala Visoko.co.ba.

“U 2019. godini BiH nije napravila velike iskorake u zaštiti ljudskih prava. Država nije uspjela zaštititi žene od spolno zasnovanog nasilja ili barem kazniti one koji su počinili takvu vrstu nasilja. Pored brojnih problema medijske slobode ističe se problem narušenih medijskih sloboda, te spore istrage u vezi sa ratnim zločinima”, istaknuto je na samom početku izvještaja HRW-a.

U posebnom odjeljku koji se odnosi na medijske slobode istaknuto je kako su do augusta 2019. godine članovi Udruženja BH Novinari zabilježili čak 41 slučaj narušavanja prava medijskih djelatnika, uključujući tri verbalne prijetnje, osam slučajeva političkih pritisaka, šest fizičkih napada i pet prijetnji smrću. Većina slučajeva prijavljeni su policijskim službama, ali broj riješenih slučajeva nije značajno porastao. Ipak, kao poseban predmet izdvojeni su pritisci i napadi na novinare portala Visoko.co.ba.

“U januaru, vlasnik portala Visoko.co.ba primio je prijetnje nakon objavljivanja članaka o nepotizmu na lokalnom nivou. Također, fotoreporter Adi Kebo napadnut je i njegova kamera je oštećena u martu, a napao ga je političar. U vrijeme pisanja izvještaja oba slučaja su bila u nadležnosti tužilaštava”, istaknuto je u izvještaju.

Sve ovo dodatno govori o tome šta se zaista dešava u Visokom i koliko je narušena medijska sloboda na lokalnom nivou, budući da svjetske renomirane organizacije u svojim izvještajima navode takve slučajeve iz našeg grada.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se jedna svjetska organizacija oglasila o slučajevima u Visokom, a ranije 2019. godine to su učinili predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i šef misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton, koji su osudili prijetnje upućene novinarima u Visokom.

Cijeli izvještaj organizacije Human Rights Watch možete pročitati na LINKU.

Visoko.co.ba/Human Rights Watch