PreporukaHerojski pas iz Georgije branio stado ovaca i usmrtio osam kojota

Herojski pas iz Georgije branio stado ovaca i usmrtio osam kojota

Ako je iko zaslužio titulu „vrlo dobrog dječaka“, to je Casper, 20-mjesečni veliki pirinejac iz Decatura, Georgia, koji je sam ubio osam kojota dok su pokušavali uloviti ovce njegovog vlasnika. Prošle sedmice, čopor od 11 kojota napao je stado farmera Johna Wierwillera, navedeno je u izvještaju lokalne televizijske stanice WAGA-TV. Casper je bijesno branio ovce u tučnjavi u kojoj mu je otkinuto nešto kože i dio repa, rekao je Wierwiller. Herojski pas čuvar ubio je osam kojota i otjerao trojicu preostalih s „bojnog polja“, no nije se odmah vratio kući, pa je Wierwiller na društvenim mrežama uputio poziv za pomoć u pronalasku Caspera, izvijestio je CBS News. Dva dana kasnije, Casper se sam vratio u kuću za koju je bio spreman staviti život na kocku.

“Gledao me kao: ‘Šefe, prestani gledati kako loše izgledam, samo se pobrini za mene'”, rekao je Wierwiller. “Izgledalo je kao da mu je kojot zgrabio kožu i zgulio je.” Wierwiller je na Facebooku napisao da je Caspera u kritičnom stanju odveo veterinarima hitne pomoći. Veterinari su zatvorili otvorenu ranu na vratu i nadali su se da će liječenje ograničiti mogućnost infekcije.

Casper je bio “pomalo neodlučan u vezi sa svime” otkako se susreo sa smrću, napisao je Wierwiller, ali veterinari su rekli da mu uz malo sreće možda neće trebati ni presađivanje kože. “Ovo je zaista izvanredna vijest i mi slavimo”, rekao je Wierwiller.

Više od 15.000 dolara do sada je prikupljeno za Casperove bolničke račune kroz GoFundMe kampanju dok se priča o njegovoj hrabrosti proširila. Psi općenito ne prolaze dobro protiv kojota, koji se obično susreću u ruralnim područjima u SAD-u i predgrađima razvijenim u blizini šuma ili močvara.

Rijetko je, ali ne i bez presedana, da kojoti napadaju ljude. Mediji u Kaliforniji prošle su sedmice izvijestili da je kojot odvukao malo dijete ispred kuće prije nego što je majka djeteta bacila kamen na životinju i preplašila je.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE