Hadžić: Ako vlast hoće, cijena benzina mogla bi pasti za 50 feninga

131

Konstantan i nezaustavljiv rast cijena energenata, ali i osnovnih životnih namirnica zabrinjava građane naše zemlje. Vlast u Bosni i Hercegovini do sada je mogla uraditi puno toga da ublaži utjecaj krize, pogotovo s obzirom na informacije o rekordnoj naplati poreza na različitim navoima vlasti, istakao je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Već sada možemo reći da se u prvih pet mjeseci prikupilo preko milijardu maraka više nego što je planirano na različitim nivoima različitih vrsta poreza koji su se trebali vratiti privredi i građanima. Početkom godine rekao sam da će Federacije napraviti histrijsku grešku ako ove rekordne naplate poreza ne vrati privrednicima i ne završi reformu poreskog sistema koju čekamo još možda prije osam godina kada je prvi put najavljena. To je jedna od mjera koja bi trebala pomoći privredi da se zaustavi ovaj snažan inflacijski rast, prije svega, kroz rasterećenje njegovog poslovanja, onda, da ono što se smanji doprinosa vrati kao neto plata radniku”, pojašnjava Hadžić.

Da bi se pomoglo građanima, smatra, potrebno je momentalno suspendirati akcize na gorivo. To državi ne bi naškodilo s obzirom na to da je vać sada zabilježen veliki rast prihoda. Dodaje da bi se time i obračunom PDV-a s osnovicom koja je bila prije poskupljenja – u martu-aprilu prošle godine – cijena goriva momentalno smanjila za otprilike 55 feninga.

“To bi bila značajna pomoć s obzirom na sve okolnosti koje koje su trenutno i u Bosni i Hercegovini i širom svijeta”, zaključuje Hadžić.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara