Gradovi poznati po poduzetnosti: Povezali se privrednici Gračanice, Gradačca, Tešnja i Goražda

956

Delegacija privrednika iz općina Gračanica, Gradačac i Tešanj boravi u posjeti Goraždu, a domaćin im je Udruženje poslodavaca BPK Goražde. Cilj posjete je upoznati potencijale privrede u Goraždu, uspostava saradnje i implementacija ideje čiji su incijatori u smislu boljeg uvezivanja poslovnog sektora na svim nivoima.

“Privrednici su željeli steći uvid u to koje su dodirne tačke, gdje možemo sarađivati, u svim oblastima i uspostaviti tješnju saradnju u budućnosti, ali prije svega osigurati podršku inicijativi da se čuje glas realnog sektora u smislu zajedničkog rješavanja nagomilanih poteškoća sa kojima se susreću u FBIH ali i državi u cjelini“, kaže Sead Terzić, predsjednik Udruženja poslodavaca općine Gračanica.

On dodaje da Goražde vide kao dio inicijative u koju su već uključena tri grada. Riječ je o povezivanju privreda četiri grada Gračanice, Gradačca, Tešnja i Goražda kako bi se osigurao snažniji glas privrednika u donošnju odluka. Primjerice u ova četiri grada enormno je veća potrošnja industrijske struje u odnosu na potrošnju struje u domaćinstvima, što dovoljno govori o angažmanu privrednika na ovim prostorima, te u konačnici utiče na razvoj ovih bosanskohercegovačkih gradova koji su već prepoznatljivi po svojoj poduzetnosti.

Po mišljenju članova ovih udruženja, neophodno je da se sve relevantne institucije i nivoi vlasti pozabave stanjem u javnim preduzećima, pravima radnika koji rade u njima, ali i njihovim dugovima, te ispunjavanjem obaveza prema državi. Uz to, neophodno je inicirati reforme u oblasti zakonodavstva, te obratiti pažnju na potrebe realnog sektora.

Ibro Mašala, predsjednik Udruženja poslodavaca BPK Goražde ističe da je inicijativa značajna kako bi se u zakonodavnom smislu na nivou FBiH i države BiH više podržavali stavovi realnog sektora.

“Ideja je bolje uvezivanje poslovnog sektora, ne samo u FBiH već u cijeloj državi BiH. Ta njihova ideja je nama vrlo prihvatljiva. Gračanica je vrlo razvijen grad kada je riječ o realnom sektoru, ljudi tamo imaju jedan poduzetnički duh, a u prilog tome i činjenica da oni zapošljavaju preko 8.000 ljudi“, kazao je Mašala.

Ideja ima podršku poslodavaca u BPK ali i Vlade BPK I Općine Goražde.

“Opredjeljenje Vlade BPK Goražde u programu rada je otvorenost prema privredi i u tom dijelu smo iskazali podršku. Znamo koliko je razvijen kraj odakle dolaze, imali smo nekoliko ideja za postizanje određene saradnje tako da ćemo vidjeti ukupan epilog inicijalnih razgovora“, istakao je Emir Oković, premijer BPK Goražde .

Privrednici su ovom prilikom posjetili i najuspješnije goraždanske kompanije: Bekto Precisa, Prevent Goražde, Unis Ginex, kao i voćanjake Agropodrinja u Rasadniku.

Komentari

komentara