Lokalne TemeGradonačelnik Ganić: Armija Republike Bosne i Hercegovine sinonim za snagu i ljubav...

Gradonačelnik Ganić: Armija Republike Bosne i Hercegovine sinonim za snagu i ljubav prema domovini

Gradonačelnik Ganić na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana armije Republike Bosne i Hercegovine svim patriotama čestitao je 15. april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, te kazao:
“Na današnji dan prije 32  godine formirana je Armija RBiH od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Taj događaj bio je prekretnica u historiji BiH gdje su hrabri momci i djevojke svih nacionalnosti ustali i odlučno zbili svoje redove kako bi branili domovinu od okupatora i potpunog nestanka sa karte svijeta.”
Gradonačelnik Ganić govorio je o čudu bosanskog otpora i moralnoj vertikali koju su hrabri vojnici i njihovi komandanti pokazali tokom ratovanja.
“Često se u javnom diskursu Armija RBiH smatra „malim čudom“, jer po svim tadašnjim prilikama ona nije mogla ostvariti značajniji uspjeh. Nenaoružani momci odjeveni u civilu, rizikovali su svoju mladost i svoju budućnost. Po svim poslijeratnim analizama Armija je jedinstvena u svijetu po brzini formiranja i slozi običnih ljudi koji su je činili. Od ničega stvorena je vojska sa čvrstom predanošću cilju slobode duboko ukorijenjenom u bosanskom inatu. Danas svjedočimo da je to „malo čudo“ odbranilo i oslobodilo od okupatora značajan dio teritorije BiH na kojoj slobodno živimo, i da je ušlo u svjetsku historiju kao sinonim za snagu i ljubav prema domovini.” – kazao je gradonačelnik Ganić.
Zatim je posebno podcrtao razliku Armije RBIH od agresora i istakao lavovsku hrabrost naših vojnika.
“Armija RBiH se razlikovala od okupatora, ne samo po oskudici naoružanja već i po moralnoj vertikali koju su hrabri vojnici i njihovi komandanti pokazali tokom ratovanja. Armija nije srušili niti jedan vjerski objekat, nije činila ratne zločine niti mučenja i ubijanje nedužnih civila. I zato moramo biti ponosni na moral naših vojnika i na njihovu žrtvu koju su podnijeli tokom četverogodišnjeg rata. Biti u rovu, na zimi, na suncu i kiši u oskudici sa svim, ali opet ići u boj kao da sutra ne postoji je zaista iz današnje perspektive lavovska hrabrost.“ – rekao je gradonačlnik Ganić.
Gradonačelnik Ganić obećao je da nećemo zaboraviti one koji su zaslužni što smo mi danas u svojoj vjeri i na svojoj zemlji.
“I zato nećemo zaboraviti sve živote koji su pali, ratne vojne invalide koji su ostavili dijelove svojih tijela na prvim linijama odbrane, nećemo zaboraviti naše šehide, demobilisane borce i sve ostale članove Armije RBiH. Vaši smo dužnici sve dok dišemo, jer zbog Vas danas i mi živimo.” – istakao je gradonačlnik Ganić.
Gradonačelnik Ganić poslao je univerzalnu poruku koja treba da bude vodilja svim patriotima naše zemlje.
“15. april je jedinstvena prilika gdje pokazujemo svoje zajedništvo i otpor onima koji su činili zlo ili namjeravaju da ga i dalje čine. Budimo složni bez obzira na politike, nacionalnosti i porijeklo, jer Bosna je i moja i tvoja. Učimo potomke historiji kako im ne se bi ponovila.” – naglasio je gradonačelnik Ganić.
Na kraju gradonačelnik Ganić svoj govor je završio riječima vrhovnog komandata Armije RBiH rahmetli Alije Izetbegovića.
„Stoga podignimo visoko naše zastave, odbacimo strah i sumnje, umjesto toga radimo vrijedno i kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, pa i naša sudbina nisu u njihovim, nego Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i, ako Bog da, naša pobjeda.“
SRETAN 15. APRIL DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE