PreporukaGlazbenim programom Damira Imamovića završen trodnevni festival kulture 'Slovo Gorčina'

Glazbenim programom Damira Imamovića završen trodnevni festival kulture ‘Slovo Gorčina’

Nakon bogatog i kvalitetnog programa s preko osamdeset sudionika i nekoliko stotina posjetitelja iz zemlje i regije završeno je 51. izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” koji je počeo 29. srpnja u Stocu.

Festival je svečano otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, tradicionalno najvažnijoj lokaciji ove manifestacije, priopćili su u ponedjeljak organizatori.

Završnog dana festivala, u suradnji s izdavačkom kućom Buybook, u Makovoj hiži promovirana je zbirka pjesama prošlogodišnje dobitnice nagrade “Mak Dizdar”, mlade sarajevske pjesnikinje Nikoline Todorović, pod nazivom “Ofelija, baštovanka”.

O njezinoj poeziji govorio je književnik Enes Kišević, a na istoj lokaciji su otvorene još dvije izložbe, posthumna izložba slika Faruka Murkela Dizdara, jednog od sinova Maka Dizdara, te “Fragmenti spomenika Maku Dizdaru”, Adisa Eliasa Fejzića, bosanskohercegovačkog kipara.

Program se nastavio predstavljanjem Književne Zadruge i njezinih članova Vanje Šunjić, Armana Fatića i Nikole Lero, te njihovih prvih književnih izdanja.

Na posljednja dva pjesnička foruma, Zvonko Karanović te Enes Kišević, hrvatski književnik i dramaturg porijeklom iz Bosne i Hercegovine, održali su predavanja kojima je nazočio veliki broj mladih pjesnika, studenata i ljubitelja književnosti.

Festivalski program predstavio je i kinematografski koncert o mitu o Orlandu, pod nazivom “Orlando TRIP”, organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo.

Festival je zaključio Damir Imamović, bosanskohercegovački majstor sevdaha i instrumentalist, spajajući tradiciju i suvremenost u ovom prekrasnom gradu na obalama Bregave.

Pored navedenoga, u tri dana festivala posjetitelji su mogli uživati u koncertima gudačkog kvarteta SA Sinfonietta i Braće Teofilović, izložbi sarajevske grafičke dizajnerice i umjetnice Aleksandre Nine Knežević u Šipadu, programu posvećenom gostu pjesniku Tanji Stupar-Trifunović, prvom pjesničkom forumu uz Marka Tomaša, radionicama s pjesnicima i književnicima, promocijama publikacija i časopisa itd.

Od preko 90 pristiglih rukopisa proglašeni su dobitnici nagrade “Mak Dizdar” 2022. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, kao i pobjednik nagradnog natječaja za poeziju “Prije svitanja”, u kojem su mogli sudjelovati svi posjetitelji festivala.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE