ZDK(FOTO+VIDEO) Bajram u vrijeme koronavirusa: Muslimani Župče namaz obavili na lokalnom stadionu

(FOTO+VIDEO) Bajram u vrijeme koronavirusa: Muslimani Župče namaz obavili na lokalnom stadionu

Kraj svakog mjeseca ramazana i njegova kruna – Bajram uvijek budu obilježeni na tradicionalan, a ujedno i poseban način. Ove godine Ramazanski bajram dočekan je na mnogo drugačiji način nego prethodnih godina, uz zaštitnu opremu, posebne mjere zaštite, skraćeno vrijeme obavljanja jutarnjeg sabah i bajram namaza…

Za Visoko.co.ba piše: Šejla Šehić

Pored svih ovih promjena, džematlije džemata Župča iz općine Breza, ove godine su bajram namaz obavili na potpuno drugačijem mjestu. Zbog svih mjera predostrožnosti, džematlije su se za ovaj bajram namaz, umjesto u džamiju, uputili na stadion “Bosanskih šehida” u Župči.

U ranim jutarnjim satima mještani Župče i Podžupče pristizali su na bajram namaz na stadionu “Bosanskih šehida”, koji je bio domaćin za ovogodišnji ramazanski bajram namaz.

Vremenske prilike su bile odrednica u odabiru mjesta na kojem će biti obavljen namaz, kao i koliko će ljudi moći prisustvovati namazu. Tačnije, da bi se bajram-namaz održao na stadionu vremenske prilike su morale biti zadovoljavajuće, kako bi svi koji su željeli obaviti namaz. Džamija u Župči nema svoj harem te nije mogla primiti dovoljan broj džematlija.

Kako kaže efendija Senedin Šarić “Božija milost se upravo spustila…“ onog trenutka kada je Bajram namaz obavljen i kada su se džematlije vratile svojim kućama, kiša je počela padati.

Sreća, ozarenost na licima džematlija svih dobnih skupina nije bila neprimjetna ni iza maski. Prema sugeriranju efendije svojim džematlijama da ovog Bajrama čestitaju jedni drugima bez fizičkog kontakta, nije bila prepreka da džematlije ne podijele sreću jedni sa drugima.

 

*Tekst autorice Šejle Šehić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Šejla Šehić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE