BiHKavazović: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge

Kavazović: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, a bajram-namaz predvodio je i hutbu održao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

– Iskreno ispovijedanje i prakticiranje vjere i spremnost i na najveću žrtvu koju čovjek može dati, otvara vrata milosti i onda kada nam se čini da su sve lađe potonule. Zato učinimo naše milosrđe vidljivim, inspirativnim i mladima i starima i muškarcima i ženama u sredinama u kojima živimo i radimo. Danas dok se bude prinosio naš Kurban sjetimo se tog uzvišenog poziva islama, toga ideala da dobro, mir i sklad vladaju svijetom – rekao je Kavazović.

Iskušenja i izazovi na našem putu su stalni u porodici, komšiluku, na radnom mjestu, rekao je Kavazović dodajući da se svi trebamo zamisliti nad svojim životom i načinom kako odgovaramo na potrebe članova naše porodice, komišija kojima je potrebna naša pomoć, naših kolega na radnom mjestu. Pozvao je na poštovanje oca i očevih odluka, materinstva i privrženosti prema majci, supruzi, kćerki i unuci. Naglasio je da je društvo u kojem žena nije zaštićena, nasilničko društvo.

– Žena i muškarac su stvorenja u kojima se očituje beskrajna božja ljubav, koji su stvoreni iz ljubavi i preko njih se ona očituje. Zato smo svi pozvani izgraditi svijet u kojem će žena biti poštovana, a ne ubijana – dodao je Kavazović.

Već mjesecima, kako je dodao, svjedočimo o neizrecivoj patnji i stradanju u Palestini. Gaza je iscrpljena, zavijena u zločine bez presedana. Vijesti koje stižu do nas govore o zločinima najgore vrste nad djecom, ženama i starcima.

– Istorija će pamtiti bezobzirnost i kukavičluk svijeta. Poslije Bosne i Gaze zločini i nasilje kao da su izgubili značenje. U ovim trenucima naše misli i dove su sa tim hrabrim ženama i muškarcima, djecom i stracima koji odoljevaju silama mraka kako bi pružili duhovnu i materijalnu pomoć unesrećenima. Tražimo i molimo da se rat zaustavi, da stradanja prestanu – naveo je Kavazović, te pozvao na akciju pomoći narodu Gaze.

Kavazović je dodao da se sloboda govora ne smije ograničavati, te da se zakulisne radnje vlasti koja ima moć, ne smiju sakrivati, već da njeno postupanje treba biti transparentno i jasno i da je uloga medija da ih razobliči kada to pokušavaju sakriti od nas.

– Ne smijemo pristajati na politike tribalizma i nacionalizma, koje nam se nude ovih dana. Srednjovjekovne politike moramo ostaviti iza sebe. One nikome, a pogotovo nama u Bosni, nisu donijele ništa dobro, osim masovnih grobnica u kojima je skončalo na desetine hiljada ubijenih majki i očeva, braće i sestara. Apeliram na ljude koji nose vjeru u svom srcu da se odupremo pokušaju oživljavanja politike tribalizma i da ostanemo u službi ljudi, bez obzira na rasu i porijeklo, narodnu ili vjersku pripadnost. Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje, jer nas je ta politika sve u crno zavila. Bosna i Hercegovina je naša domovina, lijepa i nikome nije tijesna. Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge – poručio je Kavazović.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE