(FOTO) Visočki vatrogasci već danima u borbi sa šumskim požarima oko Visokog: Nesavjesnost građana ugrožava prirodna bogatstva

Dok traje vanredna situacija u Bosni i Hercegovini, u cilju prevencije širenja pandemije koronavirusa, Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko, najčešće zbog nesavjesnih pojedinaca, ovih dana ima pune ruke posla. Vatrogasci koji noću rade na dezinfekciji ulica, tokom dana su primorani da vode dugotrajnu borbu sa šumskim požarima, kojima je najčešće uzrok ljudska nepažnja.

“Danas tokom cijelog dana intervenisali smo na više mjesta na području Visokog, od Taukčića, preko Vratnice, Kopača, Malih Trnovaca, do Kralupa. Dakle, ekipe su već nekoliko dana na terenu, vatrogasci su, nažalost, pretrpani poslom”, kazao je za Visoko.co.ba komandir PVJ Visoko Amir Karavdić.

Neodgovornost u vrijeme krize: Dok šumski požari plamte oko Visokog, nesavjesni pojedinci pale gume

On je dodao i kako ovi požari ugrožavaju velika šumska prostranstva, zbog čega su prisiljeni i po nekoliko sati gasiti požare na jednom lokalitetu da bi spriječili njihovo širenje, te kako oni ne bi ugrozili domove ljudi u blizini.

“Najveća linija koju smo danas imali je bila ova Vratnica – Oblaci, to je baš bila velika linija požara, zahvatila je nekoliko kilometara šume i prirodnih bogatstava”, dodao je Karavdić.

(FOTO) Šumski požari bukte oko Visokog: Najkritičnije na lokalitetu Krtnice, vatrogascima pune ruke posla

Još jednom, ovim putem, apelujemo na građane da proljetnim radovima ne ugrožavaju prirodna bogatstva koja imamo, a pogotovo u vanrednoj situaciji u kakvoj se nalazi naša država trenutno ne izlažu vatrogasne službenike dodatnim naporima. Vatrogasci noćima rade na dezinfekciji grada, a tokom dana gase požare, pomozimo im svojom odgovornošću i nemojmo dodatno otežavati situaciju!

Podsjećamo, da je za namjerne paljevine određena i krivična odgovornost, te da će policijski službenici procesuirati ovakve slučajeve paljevina koje ugrožavaju prirodna bogatstva.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.