SvijetEvropaHistorijsku zgradu berze u Kopenhagenu zahvatio požar

Historijsku zgradu berze u Kopenhagenu zahvatio požar

Historijsku zgradu berze u centru Kopenhagena, glavnom gradu Danske, u utorak ujutru je zahvatio požar. Zgrada Borsen iz 17. vijeka jedna je od najstarijih gradskih građevina, a u plamenu je srušen njen kultni toranj.

Svi koji su bili unutar zgrade uspjeli su da izađu, a pri tom su pokušavali da spasu neke od istorijskih slika.

Danski ministar kulture Jakob Engel-Schmidt rekao je da je 400 godina danskog kulturnog naslijeđa izgorjelo u plamenu.

Zgrada, koja datira iz 1625. godine, u blizini je kraljevske palate Christiansborg u kojoj je, između ostalog, sjedište danskog parlamenta i premijera. Danski mediji navode da je obližnji trg evakuisan.

Stara zgrada berze je bila u renoviranju pa su na nju bile postavljene skele i zaštitni plastični pokrivač. U njoj se trenutno nalazi sjedište Danske privredne komore.

Građani koji su bili u prolazu pridružili su se hitnim službama u spašavanju umjetničkog blaga iz Borsena.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE