Lokalne TemeFOTO: Treći dan Dana Zaima Muzaferije: Otvorena retrospektivna izložba "Pogled unazad "Galerije...

FOTO: Treći dan Dana Zaima Muzaferije: Otvorena retrospektivna izložba “Pogled unazad “Galerije “Likum '76”

Večeras, treći dan manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”, otvorena je retrospektivna izložba “Pogled unazad” visočke Galerije “Likum '76” povodom 40 godina od osnivanja.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio prof. Džemail Silajdžić.

“Večeras je vaš i naš jubilej. Na samoj izložbi postavljeni su radovi autora koji su u ovom periodu od četrdeset godina izlagali u ovom prostoru. Također, u dijelu izložbe postavljen je dio arhivske građe koja svjedoči o dijelu historijata Galerije Likum ‘76.” Profesor je iskoristio ovu priliku i čestitao gostima i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

img_4768Nakon predsjednika Galerije, prisutnima se obratio i Ervin Klepo koji je govorio o detaljima same galerije, značenjima, misiji i idejama koje su stajale iza nastanka Galerije Likum ‘76, a koje stoje i dan danas.

“Adaptacija stare “Baruthane”, davne 1976. godine, u tada savremeni objekat kulture, predstavlja metaforu dinamične socijalne i urbane transformacije Visokog gdje su historijske datosti arhaičnog ustrojstva društva i urbanog koncepta pred nastupom potenciranog progresa obogaćeni adekvatnim modernističkim elementima, uz poštivanje izvornosti, polučili novi identitet ovoga grada. Važan segmenat toga identiteta funkcionalo-idejno i simbolički bila je upravo Galerija Likum '76” ili tadašnji “Atelje '76”.
Njena osnovna funkcija proistekla je iz uloge očuvanja harmonije između egzitencijalne i kulturne harmonije između egzistencijalne i kulturne dimenzije života u zajednici i širenja kapaciteta javnog prosvjećivanja u uslovima industrijske ekspanzije. Industrija je tada, potaknuta snažnim produktivističkim i utilitarističkim nagonima, u slučaju nepostojanja alternativnih društvenih faktora, poput muzeja, biblioteke, pozorišta i galerije, prijetila da ovaj mali grad sardžajno bogat kulturno-povijesnim i urbanim znakovljem pretvori u tamni proizvođački distrikt. Ideja je bila da se koristoljubivom obožavanju “praktične efikasnosti” ponudi još jedno žarište kreativnosti i jedinstvena platforma za promicanje interkulturalne razmjene i trasiranje puta ka društvenoj harmoniji.
U kreativnom činu transformacije stare Baruthane u novu Galeriju, prožimanjem historijskog i modernog, sadržana je misao o strukturiranju izložbenog prostora na bazi karakterističnog modernističkog modela izlagačkog prostora u vidu “bijele kocke” u sklopu koje su nenametljivo artikulirani signali i statičke karakteristike drevnog zdanja.
Centralna i suštinska misija ove galerije bila je, i jeste, institucionalna prezentacija  djela domaćih autora i umjetničkih ostvarenja iz drugih lokalnih, regionalnih i nacionalnih središta obzirom na njihov etablirani umjetnički i estetski sadržaj. Ne trebamo duboko uranjati u faktografiju o Galeriji “Likum '76” da bismo ustanovili odsustvo avangarde i angažiranosti na bazi društvenih i politikih pitanja, što bi se jednim dijelom moglo imputirati i kao nedostatak u ovdašnjim četiridecenijskim zbivanjima…
Na kraju treba skrenuti pažnju i na pojave neinherentne primarnoj funkciji, ideji, zadatku i misiji ove ustanove, koji predstavljaju produkt isforsiranog kompromisa sa neadekvatnim sadržajima i pritiska na kapitulaciju pred izdašno sponzoriranim amaterizmom i svemoćnim show-biznisom, koji su ovdje još uvijek eksces, ali protiv kojih Likum uslijed izostanka podrške društvene zajednice i političkih struktura na raspolaganju ima sve manje mehanizma odbrane.”

img_4794Za kraj, prisutnim je zaželio dobrodošlicu, i umjetnik Mensur Verlašević, te ukratko rekao nešto o Galeriji “Likum '76”, osvrnuvši se na 60-e, 70-e godine prošlog stoljeća, spomenuvši neke od istaknutih ličnosti koje su doprinijele razvoju grada Visokog u to doba, za koje Mensur kaže: “To je period, slobodno mogu reći, iako sam tada bio mladić, onog prosperiteta, ekonomskog i trgovačkog, našeg grada…”

Detaljnije o ovom događaju možete pogledati na fotografijama koje smo za vas pripremili, na našoj facebook stranici.

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE