Lokalne TemeKulturaDZM: Iza nas su dvadeseti Dani Zaima Muzaferije

DZM: Iza nas su dvadeseti Dani Zaima Muzaferije

Da u Visokom i okolini ima zaljubljenika u umjetnost i kulturu pokazala nam je velika posjećenost svih događaja koje je manifestacija sadržavala. Ovaj festival kulture već dvije decenije raste i širi se tako da je i ove godine publika mogla uživati u likovnom, teatarskom, ali i filmskom stvaralaštvu iz Bosne i Hercegovine.

“Visoko je bilo domaćin predstave “Gidionov čvor” u kojem nastupa Selma Alispahić koja je sa Draganom Jovičićem, nažalost pokojnim zbog korone, igrala na prvoj manifestaciji Dani Zaima Muzaferije, ali je igrala predstavu “Ay Carmela” tako da je dolazak Selme Alispahić bio na neki način zatvaranje jednog kruga sa nekim koga smo imali prije dvadeset godina.” – rekao je Rasim Kadić, predsjednik Udruženja „Ars Tragovi“.

Imali smo priliku gledati Hrvatsko kazalište iz Travnika koje je gostovalo i imali smo naravno predstavu visočkog Teatra “Total” koji je utemeljio Zaim Muzaferija. Oni su igrali predstavu “Savršen kroj” i to je bila ujedno i najposjećenija predstava jer nekako visočka publika uvijek voli da vidi šta su njihovi uradili.

Ove godine s obzirom da je dvadeseta godina manifestacije imali smo priliku biti na otvaranju izložbe “Zlatno doba bosanskohercegovačkog slikarstva”. Izložba obuhvata period negdje sedamdeseta do osamdeset i četvrte, do olimpijade, u doba kada se u Sarajevu etabliraju i muzička i scenska akademije i televizija i tu su prikazana trideset i dva autora sa oko osamdeset radova. Upravo zbog velikog broja umjetničkih djela izložba je postavljena na dvije lokacije. Prva postavka izložena je u Zavičajnom muzeju Visoko, a druga u Galeriji Likum76.

Dakle, još jedna veoma uspješna manifestacija je iza nas, ali uprkos tome raduje nas činjenica da i poslije manifestacije Dani Zaima Muzaferije možete posjetiti izložbu “Zlatno doba bh. slikarstva – prva postavka” u Zavičajnom muzeju radnim danima od 09:00 sati do 16:00 sati, subotom od 09:00 sati do 14:00 sati i nedjeljom od 10:00 sati do 14:00 sati.

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE