Lokalne TemeFOTO / Otvorena Astronomska opservatorija Vema Visoko

FOTO / Otvorena Astronomska opservatorija Vema Visoko

U centru Visokog danas je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u BiH pod nazivom “Astronomska opservatorija Vema Visoko”.

Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konsultantski tim eksperata iz Astronomskog društva (AD) Orion.

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronome i astronomkinje u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

– Po prvi ćemo put moći kroz veliki teleskop sa opservatorije da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, mi smo već imali razgovore sa vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što nisu dosad imali, razgovarali smo i o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu – navela je Subašić-Kopić za Fenu.

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, programi namijenjeni za grupne posjete građana, škola, a zatim organizovano posmatranje naprimjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostale događaje koji se inače prate sa ulica.

– Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, a i mi jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo interesantnih sadržaja – dodala je Subašić-Kopić.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE