(FOTO) Novi dani, stari problemi: U naselju Mulići ponovo divlje odlagalište animalnog otpada

Mnogo puta upozoravali smo na probleme s kojima se često susreću stanovnici pojedinih dijelova Visokog, kada je riječ o divljim odlagalištima animalnog otpada, a ovih dana u naselju Mulići pojavio se ponovo isti problem.

Nesavjesni mještani, već godinama unazad, odlažu smeće i animalni otpad na razne lokalitete u blizini rijeke Bosne, čime obalu, zelene površine i prirodu pretvaraju u divlje deponije. Ovih dana, na adresu naše redakcije stigle su nove fotografije iz naselja Mulići koje svjedoče nesavjesnosti pojedinaca.

S obzirom na blizinu naselja, te dolazak toplijeg vremena, ova deponija postaje potencijalni izvor zaraze, naročito opasan u ovakvoj epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazimo. U nekoliko navrata organizovane su akcije čišćenja ovog lokaliteta uz obalu rijeke Bosne, izvršena je sanacija, ali nakon nekoliko dana nelegalno odlaganje otpada ponovno bude nastavljeno.

Nadležni su nakon akcija čišćenja obećavali da će protiv počinilaca navedenih radnji ubuduće poduzeti zakonom predviđene mjere, ali ove fotografije svjedoče da očito nisu dorasli rješavanju ovog i sličnih problema, jer ovo je samo jedna od brojnih divljih deponija na području grada Visoko.

Upućujemo apel građanima i molimo ih da komunalni otpad odlažu na za to predviđena mjesta, jer stvaranjem divljih deponija zagađujemo šume, rijeke i izvorišta, čime direktno ugrožavamo zdravlje ljudi i našu životnu sredinu, a odgovorne pozivamo da što hitnije rješavaju probleme divljih deponija.

 

*Ovaj tekst na portalu Visoko.co.ba objavljen je kao dio projekta “Zelena promocija – ekološka svijest kao stub zdrave i čiste životne sredine”, koji provodi redakcija portala Visoko.co.ba, uz podršku i sufinansiranje iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.