ZDK(FOTO / VIDEO) Egzotični vrt Dževada Hamzića iz Kaknja: Uzgaja banane, kikiriki,...

(FOTO / VIDEO) Egzotični vrt Dževada Hamzića iz Kaknja: Uzgaja banane, kikiriki, lubenice

Banane u Bosni i Hercegovini na stablu vjerovatno niko nije imao priliku vidjeti, Kakanjac Dževad Hamzić u svom dvorištu uzgaja upravo banane.

Njegovo dvorište krase već petnaest godina od kako je počeo sa prvom sadnicom, a danas ima na tri mjesta više stabala od kojih prodaje sadnice onima koji požele isto imati u svom dvorištu, a mnogo ih je.

Na plantažama gdje su masovno uzgajaju banane Dževad kaže da se režu listovi, koji dosežu dužinu od dva metra i širinu od 80 centimetara, kako bi zbog težine olakšali stablu u formiranju više plodova ali on ne odstranjuje listove jer kaže da mnogo ljepše izgleda. I uistinu je tako, kako se nalazi u urbanijem dijelu grada brojni su prolaznici koji su zastali pored njegove avlije kako bi uslikali selfie.

-I meni nije jasno. Ja sam sa područja Banja Luke, kikiriki sam sadio svake godine u svojoj bašti i svoj smo čupali, može i ovdje isto. Prosječna temperatura 18 stepeni Celzijusa je potrebna. Banani je potrebno dosta vode, a svake treće godine kako raste ona pusti plod a taj plod nikad ne znamo kad će biti, u dvanaestom, u šestom mjesecu početak vegetacije.
Hamzić objašnjava da banana kojoj se uzme plod ona umire, poput kukuruza kojeg nakon što uzmemo plod posiječemo stablo. Ipak, postoji nešto zbog čega možemo nastaviti uzgoj, piše ITV Zemlja i ljudi.

-Ona ima zamjenu, svoj vlastiti pelcer koji raste novi. Ona prva se siječe i baca, tako se i na plantažama radi.

Kako je kazao da je uzgajao i kikiriki zanimalo nas je na koji način se uzgaja i šta mu je potrebno. Hamzić kratko i jasno odgovara – isto kao krompir!

-On se razvija u zemlji. Dva puta se tokom rasta zagrne zemljom i kako cvate on pušta dole plod. U zemlji bude kikiriki poput krompira koji se izvadi iz zemlje, otrese i spreman je za prženje ili štagod, kaže Hamzić za ITV Zemlja i ljudi.

Priznaje da bi uzgajao mnogo više banana i drugog egzotičnog voća, kao što je kivi, da ima prostora.

ITV Zemlja i ljudi / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE