NaslovnicaLokalne Teme(FOTO) Bartol...

(FOTO) Bartolomej Stanković održao koncert i predavanje u Podgorici

Deveto izdanje Festivala savremene klavirske muzike “Forte piano” započelo je u četvrtak, 23. februara sa predavanjem na temu “Bosanskohercegovačka klavirska muzika” koju je održao pijanist Bartolomej Stanković, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Predavanju su prisustvovali učenici i profesori UŠMB “Vasa Pavić” Podgorica, kao i predstavnici medija i festivala FORTE PIANO.

Prije predavanja, Bartolomej Stanković je zajedno sa gospođom Mirom Popović, direktoricom festivala FORTE PIANO, gostovao na državnoj crnogorskoj televiziji RTCG u emisiji “Dobro jutro” gdje su najavili festivalski program, kao i program koncerta bh. klavirske muzike “Balkan Madness”.

U petak, 24. februara 2023. godine, Bartolomej Stanković je održao koncert “Balkan Madness” u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u Podgorici. Devedesetominutni program je uključivao djela za klavir bosanskohercegovačkih kompozitora kao što su Samir Fejzić, Milan Jeličanin, Dražan Kosorić, Milan Prebanda, David Mastikosa, Danijel Žontar, Dino Rešidbegović, Vojislav Ivanović, Marko Kovač, Valentina Dutina, Faruk Mehić i najzad Vojin Komadina, doajen jugoslavenske savremene kompozitorske škole, koji je jedno vrijeme vršio dužnost dekana Muzičke akademije u Podgorici.

Posebnost programa je bila i svjetska premijera kompozicije Toccata mladog bosanskohercegovačkog kompozitora, Faruka Mehića, studenta II. godine kompozicije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u razredu Tatjane Milošević Mijanović.

Visoko.co.ba/Bartolomej Stanković

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.