Film ‘Birth of a Nation’ nagrađen na Sundanceu

548

Američki film “Birth of a Nation” (Rađanje nacije), drama o pobuni robova u 19. vijeku u američkoj državi Virginiji, dobio je glavne nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu Sundance, koga je osnovao glumac i reditelj Robert Redford.

Film je dobio glavnu nagradu žirija i nagradu publike na festivalu održanom u Park Cityju, malom ski centru u državi Utah.

Za ovo ostvarenje je studio Fox Searchlight otkupio prava za rekordnu sumu od 17,5 miliona dolara. “Hvala Sundance što ste nam dali platformu s koje možemo da se širimo bez obzira na to šta radi ostatak Hollywooda”, rekao je crni reditelj Nate Parker, primajući nagradu žirija za svoj film koji se već pominje za Oscare 2017.

Dodjela nagrada na Sundance i sinoćnjih nagrada Američkog udruženja filmskih glumaca odvija se u jeku polemike o nedostatku rasne raznolikosti u Hollywoodu i toga što su za Oscare drugu godinu zaredom nominovani samo bijeli glumci.

Velika nagrada žirija za američki dokumentarni film dodijeljena je filmu Weinero neuspješnom povratku u politiku 2013. Anthony Weiner, prisiljenog da podnese ostavku na svoje mjesto u Kongresu poslije skandala o slanju seksi SMS poruka.

Nagrada publike u toj kategoriji data je filmu Jim:The James Foley Story, o američkom novinaru kome su pripadnici Islamske države odrubili glavu u Siriji 2014. godine.

U kategoriji film svijeta, grand pri žirija dodijeljen je izraelskom filmu “Sand Storm” film o borbi žena u beduinskom selu, a nagrada publike filmu “Between Sea and Land”, kolumbijskom filmu o čovjeku prikovanog za krevet zbog bolesti koga njeguje majka. U kategoriji stranog dokumentarca film “Sonita” o 18-godišnjoj afganistanskoj izbjeglici koja ilegalno živi u Teheranu i sanja da postane nova Rihanna, dobio je obje nagrade, i nagradu žirija i nagradu publike.

Na Sundance festivalu, koji je počeo 21. januara, predstavljeno je oko 120 dugometražnih i dokumentarnih filmova nezavisnih producenata koji se bave gorućim aktuelnim pitanjima kao što su abortus, nasilje sa oružjem u SAD-u ili homoseksualnost.