NaslovnicaPreporukaEverglades Je...

Everglades Jetport na Floridi je trebao biti najveći svjetski aerodrom

Everglades Jetport na Floridi je trebao biti najveći svjetski aerodrom, glamurozno interkontinentalno čvorište sa šest pista i brzom željezničkom vezom do okolnih gradova. Međutim, danas je tek nešto više od uzletišta usred ničega.

S aerodromom Jetport Everglades, kako su ga nazivali kad je projekt pokrenut 1968. godine, komercijalno zrakoplovstvo trebalo je da uđe u novu eru. Međutim, zabrinutost za životnu sredinu dovela je do otkazivanja velikih planova, nakon što je izgrađena samo jedna pista.

Ta usamljena pista funkcionira kao poligon i kao nostalgični podsjetnik na san koji se nikada nije ostvario. U prvobitnom planu, Jetport je trebao biti pet puta veći od njujorškog JFK-a. Da bi ga izgradila, lučka uprava okruga Dade kupila je 39 kvadratnih kilometara nenaseljenog zemljišta u blizini Miamija.

Ali zabrinutost za okoliš počela se javljati ubrzo nakon početka gradnje. Izvještaj iz 1969. navodi da će projekt “uništiti ekosistem Južne Floride, a time i Nacionalni park Everglades”. Izvještaj, potpomognut lokalnim stanovništvom i aktivistima, doveo je do stopiranja gradnje, piše CNN.

Ono što je izgrađeno od aerodroma nikada nije otvoreno za putnički saobraćaj, ali je njegova jedina pista postala popularna među pilotima na obuci. Aerodrom nema terminal, već samo kancelariju u prikolici. Na lokaciji radi četvero zaposlenih. Bilo je pokušaja da se aerodrom revitalizira, pa su na pisti održane automobilske utrke.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.