SportBorilački sportoviDžudo savez BiH najbolji organizator svih europskih natjecanja u 2022.

Džudo savez BiH najbolji organizator svih europskih natjecanja u 2022.

Posljednji dan Evropskog prvenstva u džudu do 23 godine, koje je u petak počelo u Sarajevu, Evropska džudo unija (EJU) iskoristila je kao priliku da Džudo savezu Bosne i Hercegovine uruči priznanje za najboljeg tehničkog organizatora svih evropskih takmičanja u 2022. godini.

Priznanja “Najbolji od najboljih” koje je predsjednik EJU-a Laszlo Toth uručio prvom čovjeku našeg saveza Branislavu Crnogorcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću, samo su potvrda mišljenja brojnih čelnika krovne evropske i svjetske džudo federacije izrečenih nakon završetka ovogodišnjih takmičenja čiji je tehnički organizator bio Džudo savez Bosne i Hercegovine, a koji je bilo ukupno pet u ovoj kalendarskoj godini.

Uz danas okončano EP do 23 godine, Džudo savez BiH je ove godine organizovao dva Europa kupa (senori i juniori), Europa Opena te je bio domaćin Svjetskog prvenstva za kadete, koje je proglašeno kao najbolje ikad organizovano u ovoj uzrasnoj kategoriji.

– Iako se ovo priznanje EJU-a odnosi isključivo na 2022. godinu, s pravom možemo reći da je ono plod našeg rada u posljednjih skoro 20 godina – rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza BiH, te dodao:

– Prvo evropsko takmičenje organizovali smo davne 2003. godine, a od tada do danas bili smo domaći dva svjetska, sedam evropskih šampionata i 20-tak evropskih kupova u raznim uzrasnim kategorijama.

Posljednji takmičarski dan Evropskog džudo prvenstva do 23 obilježili su reprezentativci Turske koji su do zlata stigli pobjedom nad Njemačkom. Upravo su turski džudisti i džudistkinje bili nepremostiva prepreka za naš nacionalni tim u osmini finala timskog mješovitog takmičenja.

Bronzane medalje u timskom dijelu takmičenja na kontinentalnom šampionatu osvojile su selekcije Mađarske i Gruzije. Mađari su u borbama za treće mjesto porazili Ukrajinu, dok je Gruzija bila bolja od reprezentacije Francuske.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE