ZDKPolitikaDuvnjak o nezakonitoj Vladi ZDK: Vrijeme da se ovi koji pretenduju da...

Duvnjak o nezakonitoj Vladi ZDK: Vrijeme da se ovi koji pretenduju da vode vlast uozbilje, ako je ikako moguće

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak (SDA), a koji je bio i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako je koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu pokazala nezrelost i neodgovornost novimenovanom Vladom jer su prekršili zakone i Ustav. Podsjetio je da su prvobitno neregularno prije nekih mjesec dana izabrali predsjedavajućeg i rukovodstvo Skupštine ZDK.

– Koalicija je narušila Zakon o vladi kantona, a koji predviđa sastav od sedmero Bošnjaka, dvoje Hrvata i dvoje Srba. Po prijedlogu koalicije, Bošnjaci su zakinuti jer je nova Vlada ZDK izglasana u sastavu šestero Bošnjaka, troje Hrvata i dvoje Srba.

Želio bih podsjetiti sve da su oni neregularno prije mjesec dana izabrali predsjedavajućeg, rukovodstvo Skupštine, zakazali novu skupštinu pa su onda kada su se presabrali, shvatili da bi to moglo otići u ocjenu ustavnosti. Odustali su od takvog pokušaja i koliko-toliko se vratili u procedure propisane Ustavom i zakonom. Mnogo političke neodgovornosti, nezrelosti. Ako se po jutru dan poznaje, ovo kako su krenuli ja nisam optimista – govori Duvnjak za Faktor.ba.

Kaže kako je slična situacija bila od 2012. do 2014. kada je SDP predvodio vlast i u ovom kantonu.

– Takva situacija je bila još jednom kada je SDP predvodio vlast u kantonu 2012. godine, kada su izbacili SDA naprasno iz državne vlasti i pojedinih kantona, to je bila vlada Platforme i kantonom je tada vladao SDP, HDZ, SBB i Radom za boljitak. Mislim da je sadašnja situacija prevazišla i tadašnju.

Da ne budem ja neko ko daje crne prognoze, ne daj Bože, ne bih volio to zbog građana. Svi znamo kako je završila ta epizoda vladavine SDP-a iz 2012-2014. godine. Završilo je paljevinama vlada i velikim nemirima… – govori Duvnjak i dodaje:

– Od same najave formiranja ove koalicije, konglomerata, ne znam više koji je broj u pitanju, petorke, šestorke, sedmorke…, mnoge stvari su više nego groteskne. Mislim da bi se akteri političke scene, pogotovo ovi koji pretenduju da vode procese i vlast u ZDK, zbog građana ovog kantona trebali dobro uozbiljiti, ako je to ikako moguće.

Visoko.co.ba / Faktor.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE