PreporukaDujmović: Za četiri fondacije iz oblasti kulture više od pet miliona KM

Dujmović: Za četiri fondacije iz oblasti kulture više od pet miliona KM

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izjavila je danas da je Vlada Federacije BiH budžetom odredila iznose sredstava kojima će se sufinansirati projekti kulture, te da je za četiri fondacije namijenjeno pet miliona i 168 hiljada KM.

Radi se o Fondaciji za izdavaštvo, Fondaciji za bibliotečku djelatnost, Fondaciji za kinematografiju i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

– Za Fondaciju za izdavaštvo određeno je 550 hiljada KM, za Fondaciju za bibliotečku djelatnost 600 hiljada KM, za Fondaciju za kinematografiju iznos od tri miliona i 460 hiljada KM i Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti 558 hiljada KM – navela je Dujmović na konferenciji za novinare u Vladi FBiH u Sarajevu.

Naglasila je da su ove godine, u odnosu na prethodne, značajno povećana sredstva u Fondaciji za kinematografiju.

– Činjenica je da su se filmski radnici, umjetnici bezbroj puta pokazali svojim radom i produkcijama koje su stvarali i plasirali izvan naše domovine i postizali izvanredne rezultate i osvajali značajne nagrade. Ova sredstva će pomoći, bolje reći sufinansirat ćemo domaće produkcije, producente i reditelje da sa ovim sredstvima koja su za njih inicijalna, mogu kasnije aplicirati na različite fondove – dodala je Dujmović napominjući da je najveći iznos namijenjen za finansiranje filmskih projekta i to u iznosu od dva miliona i 317 hiljada KM, dok je za promociju bh. filma predviđeno 500 hiljada KM.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE