BiHUtvrđen Nacrt zakona o notarskoj službi u FBiH

Utvrđen Nacrt zakona o notarskoj službi u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je danas na prijedlog Federalnog ministarstva pravde Nacrt zakona o notarskoj službi u Federaciji BiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Nacrt ovog zakona čini 13 poglavlja kojima se definiše i ureduje notarska služba u Federaciji Bosni i Hercegovine, zatim postupak izbora, razrješenja i prestanka službe notara, kao i imenovanje vršioca dužnosti notara i zamjenika notara, nadležnosti notara, pravila postupka o načinu poslovanja notara, vođenje poslovnih knjiga, način čuvanja isprava i spisa. Ovim aktom propisuje se i disciplinska odgovornost, zatim nagrada za rad i nadoknada troškova notara, polaganje notarskog ispita i nadzor nad primjenom zakona, te inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja bitna za obavljanje notarske službe, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U razlozima za donošenje je navedeno da se novi tekst zakona o notarskoj službi utvrđuje kako bi se postigla veća ekspeditivnost notarske službe.

Obrazloženo je i da je u postupku izrade ovog novog zakona održano više radnih sastanka sa rukovodstvom Notarske komore FBiH, tokom kojih je razmatran i u najvećoj mjeri usuglašen tekst ovog zakona.

Predlagač je u obrazloženju Nacrta zakona o notarskoj službi naveo da se novim zakonskim okvirom vrši provedba presuda Ustavnog suda Federacije BiH koje se odnose na određivanje potrebnog broja notara, nadležnosti notara za obaveznu obradu akata u pojedinim pravnim poslovima, kao i uslove za polaganje notarskog ispita.

Također, na današnjoj sjednici su na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, zbog usklađivanja sa presudama Ustavnog i Odlukom Vrhovnog suda FBiH, utvrđeni i nacrti zakona o izmjenama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, zatim Zakona o stvarnim pravima, kao i Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, te Zakona o nasljeđivanju u FBiH i Porodičnog zakona FBiH.

Radi se o zakonima kojima se, između ostalog, propisivala obaveza notarske obrade isprava, te su izmjene potrebne zbog preciziranja postupaka ovjere potpisa. Ovi nacrti sadrže rješenja koja su usklađena sa odredbama iz Nacrta zakona o notarskoj službi u FBiH, stoji u saopćenju.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE