ZDKPolitikaDodatnu podršku mogu očekivati i privrednici i radnici u ZDK-u

Dodatnu podršku mogu očekivati i privrednici i radnici u ZDK-u

Budžet Zeničko-dobojskog kantona uskoro će pretpjeti promjene. Zbog većih prihoda,  veća izdvajanja su osigurana za oblast socijalnih prava, uključujući i porodiljske naknade u iznosu od hiljadu maraka. Navodno, dodatni novac će biti izdvojen i za sektor privrede. U kreiranje određenih rješenja predstojećeg rebalansa bili su uključeni i Vladini partneri iz Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK-a.

Delegacija Udruženja poslodavaca sugerirala je da se rebelansom budžeta dio prihoda reinvestira u privredu, naglašavajući svoje učešće u punjenju budžeta ZDK-a.

“U ovoj godini samo po osnovu poreza na dobit koji je direktan prihod budžeta kantona poslodavci su uplatili 80 miliona KM. Mi smo tražili da samo 5% ili 10% tih sredstava bude vraćeno namjenski za poboljšanje poslovnog ambijenta, proširenje poslovnih zona”, istakao je Ibrahim Meškić, predstavnik Delegacije poslodavaca u ESV-u za područje ZDK-a.

Ove sugestije su djelimično prihvaćene, u ovoj godini će uz planiranih pet dodatno za ove namjene, konkretno za uspostavu i proširenje poslovnih zona, biti uloženo još milion KM.

“Oni smatraju da je to najbrža realizacija i da je to najefektivnija, da privlačimo investitore da otvaraju proizvodne pogone na tim industrijskim zonama”, kazao je premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Poslodavci odavno zagovaraju izmjene propisa u vezi sa porezom na dobit. Njih stav je da bi poslodavac koji dobit reinvestira u poslovne aktivnosti, trebao biti oslobođen pripadajućeg poreza.

“Oni imaju prigovore na određene stvari, međutim, to što imaju prigovore ne možemo rješavati na nivou kantona, to su zakoni koji se donose na nivou Federacije. Mi im dajemo punu podršku u tom smislu i zajednički urgiramo na nivou Federacije da se to stanje promijeni”, dodaje Bašić.

I delegacija Sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću, uz insistiranje na većim izdvajanjima za oblast socijalne zaštite, uključujući i porodiljske naknade od 1.000 KM što je postao sastavni dio Vladinog prijedloga rebalansa budžeta, konkretno je tražila da se predvide sredstva za uplatu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti bivšim radnicima preduzeća u stečaju kojima su ranije, po javnom pozivu nadležnog Federalnog ministarstva uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje.

“Trenutno imamo dvije firme koje su aplicirale i koje ispunjavaju uslove za to. To je od prilike možda 120.000 KM za doprinose za nezaposlenost i i za zdravstvo i mi ćemo to riješiti, za ostale vidjet ćemo do kraja godine kako ćemo isplaćivati i hoćemo li uopšte ići u tom pravcu”, navela je Azra Šabanović, ministrica za rad i socijalnu politiku, izbjeglice i raseljene osobe.

“ZDK u prethodnim godinama nije planirao ta sredstva kao nekakvu redovnu budžetsku stavku. 2021. godine smo imali situaciju da je na osnovu, opet, zahtjeva Sindikata za 48 radnika Rudstroja, KTK Visoko, Krivaje Mobel osigurana su sredstva za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Za narednu godinu bi trebalo biti planirano oko 1,5 miliona maraka na ime uvezivanja staža radnicima”, naglašava Kenan Mujkanović, predstavnik Delegacije sindikata u ESV-u za područje ZDK-a.

Vladin prijedlog rebalansa uskoro bi se trebao naći pred kantonalnim zastupnicima a s obzirom na odnose koalcionih partnera koji čine većinu, izgledno je da će dobiti i skupštinsku podršku.

federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE