ZDKPolitikaIsak: Budžet po mjeri vlasti ZDK, a protiv svojih korisnika

Isak: Budžet po mjeri vlasti ZDK, a protiv svojih korisnika

Na jednoj od tačaka dnevnog rada 5. sjednice SkupštineZeničko-dobojskog kantona bio je i Prijedlog budžeta ZDK za2023. godinu po skraćenoj proceduri. Prema analizi i dostavljenim informacijama planirani prihodi su 540.582.580 KM, a ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM.

Na kraju je on i usvojen bez amandmana (u izvornom obliku) sa23 glasa za, dok je protiv bilo 11 zastupnika, a jedan zastupnikje bio suzdržan. Budžet je ukratko obrazložila ministricafinansija Dženana Čišija, nakon čega je otvorena diskusijazastupnika.

Jedan od najžustrijih u diskusiji je bio poslanik NES-a RamoIsak, koji je za skupštinskom govornicom ukazao na određenenedostatke ovog budžeta, a posebno se osvrnuo na to da nijeplanirano nikakvo povećanje plata budžetskih korisnika(prosvjetni radnici, policija, zdravstveni radnici i ostali državnislužbenici i namještenici), iako je od prošle Vlade preuzetznatan dio sredstava.

Sve što su određeni zastupnici najavljivali kada dođu na vlastnije se desilo. Milioni koje su oni najavljivali očito ne postoje, a stalno su govorili o nekim projektima i evropskim fondovima.Prethodna vlast u ZDK je čak za 36 posto povećala plate budžetskim korisnicima, a u ovom novom budžetu nijepredviđeno nikakvo povećanje za ovu populaciju, iako smo i sami svjedoci da  potrošačka korpa raste iz dana u dan, istakaoje Isak.

On je u svom obraćanju također istakao da je u proteklomperiodu u Budžet ZDK preusmjeren znatan dio sredstava safederalnog nivoa, i to prvenstveno zahvaljujući angažmanutadašnjih delegata iz ZDK-a u Domu naroda FBiH, Ive Tadića, Jasmina Duvnjaka, Mladena Simića, Jasenka Kapića i RameIsaka, tako da je taj novac zajedno sa onim od MMF-a trebaobiti sasvim dovoljan da se i u ovom novom Budžetu planirajupovećanja plata budžetskim korisnicima, i to bez ikakvogdrugog zaduživanja.

Treba još istaći da je zastupnik Isak na početku svog obraćanjana ovu temu iznio određena saznanja da i pojedini ministri u ovoj Vladi ZDK nisu uopšte imali uvid u prijedlog novogBudžeta, kao i da svi jako dobro znaju u čijem kabinetu se svevrijeme nalazio taj dokument i gdje se zapravo odlučivalo o njegovom kreiranju.   

Sve ovo nam samo govori da nova vlast u Zeničko-dobojskomkantonu očito za cilj ima da mlade ljude onemogući u pronalasku zaposlenja, obzirom da su poništeni mnogi konkursi, dok se s druge strane budžetski korisnici ovakvim potezimanove vlasti polako dovode na prosjački štap.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE