ZDKPolitikaDo nove vlade ZDK dva putića

Do nove vlade ZDK dva putića

Sjednica Vlade ZDK, 36.po redu, trebala bi biti održana u utorak? Uzmemo li u obzir trenutnu političku situaciju u ovom kantonu, pravo pitanje je zapravo hoće li uopšte biti i održana. Odnosi u, još uvijek, vladajućoj koaliciji u ZDK, prije svega na relaciji stranaka koje su kičma koalicije, BHI KF-SDP, nepovratno su narušeni, a tome svjedoče medijska prepucavanja na relaciji Fuad Kasumović – SDP. Zbog svega je SDP pokrenuo aktivnosti prekompozicije Vlade ZDK bez Kasumovićevih kadrova i kadrova NES-a, dok je Kasumović kao jedan od prvih poteza odmazde povukao kartu deložacije Kantonalnog i Gradskog SDP-a iz prostorija u Zenici.

PUTIĆ PRVI

Zajedno sa, sada već, bivšim zastupnicima Kasumovićeve stranke BHI KF, SDP ZDK je pokrenuo aktivnosti prekompozicije vlasti u ovom kantonu. Zamišljeno je da nezavisni zastupnici, ex – BHI KF, preuzmu pozicije u Vladi ZDK koje su pripadale Kasumovićevoj stranci, kao i to da nova većina popuni i mjesto u Kantonalnoj vladi koje je po ranijem koalicionom dogovoru pripadalo NES-u za koji također u prekompoziciji većine nije predviđeno mjesto. Zbog niza nesuglasica, ali i, kako saznajemo, neispunjenih obećanja lidera SDP-a nekim od nezavisnih zastupnika, prekompozicija predvođena SDP-om zapala je u veliku krizu. Osim multipliciranja međusobnog nepovjerenja, nemogućnosti zadovoljavanja megalomanskih apetita potencijalnih partnera nove koalicije, ali i otvorenih opstrukcija pojedinih kadrova NIP-a i Naše stranke, vjerovatno motivisanih pokušajem spašavanja Fuada Kasumovića što je u trenutnoj konstalaciji snaga nemoguća misija, veliki problem prekompoziciji većine u ZDK je odnos HDZ-a čija dva zastupnika nisu dali potpis za novu koaliciju. Reklo bi se previše nepremostivih prepreka za sastavljanje nove koalicije, ali i uz sve navedeno tu nije kraj problemima SDP-ovoj inicijativi za prekompoziciju vladajuće koalicije u ZDK jer je javnost prije sedam dana svjedočila da zenički ogranak SDP-a ne želi, kako su kazali, praviti većinu s preletačima. Zaključak koji se nameće je taj da je SDP započeo proces za koji je već nakon prvog sastankanove većinebilo jasno da je osuđen na propast.


PUTIĆ DRUGI

Druga mogućnost o kojoj se posljednjih nekoliko dana u javnosti priča je povratak SDA u Vladu ZDK. SDA kao najjači politički subjekt u Skupštini ZDK s 11 zastupnika, kako je potvrđeno u medijima, razgovara s potencijalnim partnerima o formiranju nove većine u ZDK. Nije potvrđeno ko su partneri s kojima SDA razgovara o formiranju nove Vlade ZDK, a dobri poznavaoci političkih prilika u ovom kantonu vrlo lako mogu pobrojati 7 “rukukoje su dovoljne da se SDA vrati u vlast u ZDK. Zaključak koji se nameće u ovoj opciji je taj da SDA, zbog niza okolnosti koje su se dogodile u proteklih 15 dana, ima znatno veće šanse da s odabranim partnerima formira vlast u ZDK.

Bilo kojim putićem da se krene, mora se krenuti brzo i efikasno jer mnogi problemi i projekti u ZDK čekaju na realizaciju. U dosadašnjih 9 mjeseci vladavine odlazeće vlasti u ZDK javnost je svjedočila degradiranju Bošnjaka u Vladi ZDK kojih je sada manje nego ranije, kontroverznim kadrovskim rješenjima poput savjetnika Vinka Marića iz Žepča, zakonskim izmjenama po nalogu vlasnika stranaka koje su predmet ocjene ustavnosti i koje za posljedicu mogu imati ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije u ZDK…i na kraju, kao šlag na tortu, ono po čemu će odlazeća Vlada biti upamćena je blamaža oko (ne) nabavke udžbenika učenicima u osnovnim školama što je ranijih godina bila praksa, da se udžbenici podijele u prvoj sedmici nove školske godine. Sada to nije slučaj, udžbenici nisu podijeljeni, a kada će biti – ne zna se… Na kraju priče o odlazećoj vladi prenosimo pojašnjenje o udžbenicima Ministarstva obrazovanja ZDK:

Resorno ministarstvo obavještava sve osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona da udžbenike koji su prethodnih godina nabavljeni racionalno iskoriste te na taj način zadovolje potrebe učenika, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe. Također, očekujemo od nastavnika razredne nastave da u ovom periodu, u slučaju eventualnog manjeg broja udžbenika, ne insistiraju na nabavci istih, te da u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa koriste i druge izvore znanja. Pri tome obavještavamo roditelje učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole da u narednom periodu ne nabavljaju udžbenike za navedene razrede. Također, Ministarstvo za obrazovanje, nauku. kulturu i sport ZDK je prethodnih godina, prije početka svake školske godine, nabavljalo udžbenike za učenike osnovnih škola, tako da su nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, koji će se koristiti i ove školske godine. S tim u vezi, resorno ministarstvo Vas informira da je poduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi pripremilo proceduru nabavke udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnog obrazovanja, čim novčana sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke namijenjena ZDK budu operativna.

Za rubriku vjerovali, ili ne…


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE