Lokalne TemeSaopćenjaDemant iz MZ Moštre na tekst Udruženja građana "Bedem"

Demant iz MZ Moštre na tekst Udruženja građana “Bedem”

Poštovani članovi Udruženja “Bedem” Visoko, dajemo Vam do znanja!

U skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH i Statutom Općine Visoko utvrđeni su:

– postupak osnivanja Mjesne zajednice;

– poslovi i organizacija Mjesne zajednice;

– organi Mjesne zajednice;

– način njihovog rada;

– odlučivanje i druga pitanja od značaja za rad Mjesne zajednice.

Mjesna zajednica ima svojstvo pravnog lica u pogledu prava i obaveza, utvrđenih Zakonom, Statutom Općine i Statutom Mjesne zajednice Moštre, broj: 01/2-02-620/11. od 20. 09. 2011. godine

Savjet MZ Moštre radu u skladu sa članom 11. Statuta MZ Moštre. Postupak izbora Savjeta MZ je regulisan članom 13. i 15. Statuta MZ Moštre. Odluku o raspisivanju izbora za članove Savjeta MZ donosi Općinsko vijeće. Savjet MZ donosi Odluke u skladu sa članom 18. Statuta MZ Moštre. Finansiranje MZ Moštre regulisano je članom 28. Statuta. Nadzor nad radom organa MZ obavlja općinska načelnica, neposredno i preko općinskih službi za upravu. Stručne, administrativne i finansijsko-računovodstvene poslove, za potrebe organa MZ, vrši nadležna služba Općine. Svi dosadašnji finansijski izvještaji su bili transparentni i usvojeni na sjednicama Općinskog vijeća.

Ukratko, odgovori na neistine iznesene u objavljenom dopisu Udruženja “Bedem”:

Koristiti ćemo se narodnom izrekom: “Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara”.
Da li smo nečovječni i neispravni u svom radu procijenite sami.

Šaćir Mešinović i drugi, čija imena nećemo navoditi, su od strane Savjeta MZ Moštre od 2010. godine povremeno bili angažovani na čišćenju MZ Moštre, sa akcentom na Šarene Hanove i glavnu raskrsnicu Donje Moštre.
Sva angažovanja na čišćenju MZ regulisana su Odlukama od 10. 04. 2010. pa sve do 2015. godine. Svi dokazi o isplatama i ostalim naknadama i troškovima se nalaze u arhivi MZ Moštre i dostupni su svakome na uvid, pa i Udruženju “Bedem. Šaćira Mešinovića je Savjet MZ angažirao na čišćenju MZ upravo iz razloga što je civilna žrtva rata, što je nezaposlen i slabog materijalnog stanja. Pomagalo mu se.

Zašto je prestala potreba za čišćenjem MZ Moštre?

1. Prihodi MZ Moštre u 2014. i 2015. godini su manju, u odnosu na prethodne godine, a sve veći je broj infrastrukturnih objekata u MZ, pa smo procijenili da je bolje sredstva, koja su sada bila ulagana u čišćenje MZ, budu usmjerena u realizaciju projekata svih građana MZ Moštre;

2. U posljednje vrijeme, krajem 2014. i u 2015. godini, Šaćir Mešinović je odbijao da radi određene poslove, u radu je bio površan, često agresivno nastupao, a bilo je, od strane građana, primjedbi na njegov rad.

Zbog, pod tačkama 1. i 2., navedenih razloga Savjet MZ Moštre, na sjednici održanoj 27. 03. 2015. godine, donio je Odluku o prestanku čišćenja MZ. Za realizaciju Odluke zadužen je predsjednik Savjeta MZ.

U toku su razgovori MZ sa JKP “Visoko” oko čišćenja i rješavanja odvoza smeća sa područja MZ.
Mjesna zajednica nije humanitarna organizacija, nije Centar za socijalni rad, niti Zavod za zapošljavanje, ali ne isključuje svoju obavezu i brigu oko osoba i porodica, kao što je Šaćir i njegova porodica. Ne ulazeći u namjene i pozadinu ovakvih obavještenja, upozoravamo Udruženje “Bedem” da prestane sa blaćenjem Savjeta MZ Moštre. U Savjetu MZ bilo je, a i sada ima, časnih i uglednih autoriteta s kojima se može dogovarati i raditi za dobrobit svih građana MZ, pa i šire.
Savjet MZ Moštre poziva sve građane, udruženja, organizacije, ustanove i zajednice na saradnju u budućem radu. Da bi saradnja bila uspješna, savjetujemo Udruženje “Bedem”, da vrata MZ ne otvaraju nogom i da ih ne zatvaraju zadnjicom.
Ljudi smo i samo tako možemo biti uspješni u radu. Adresa MZ Moštre je u naselju Šareni Hanovi (prostorija do Mjesnog ureda). Broj telefona je 032/741-841.

Dobrodošli i s poštovanjem.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE