ZDKDani otvorenih vrata Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a

Dani otvorenih vrata Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a

Odjeljenje za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona prvi put organizira Dane otvorenih vrata, koji su počeli danas, a završavaju 23. novembra.

Prvi su im gosti danas bili mališani i vaspitačice iz zeničkog vrtića “Lipa”.

-Danas imamo na programu grupni rad s djecom i procjena njihovih perceptivnih-motoričkih sposobnosti, u cilju izrade i davanja smjernica roditeljima. Sutra planiramo i predavanje za roditelje ove djece koja su na opservaciji, kao i za odgajatelje iz njihovog vrtića – kaže terapeutkinja i voditeljica Odjeljenja Fata Bećirbašić.

Roditeljima će biti predstaviti i rad Odjeljenja te sistem podrške rane intervencije koji pružaju zajednici.

-Prezentirat ćemo im šta smo zabilježili kod ove djece, koja su danas bila kod nas. U srijedu će biti održano predavanje na temu ‘Igre u senzornoj integraciji’ te ‘Princip refleksne lokomocije – Vojta princip’, za roditelje djece koja su korisnici usluga našeg odjeljenja. U četvrtak će nam gosti iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrana Zenica održati predavanje za roditelje naših korisnika na temu ‘Oralna higijena i ishrana djece’ – ističe Bećirbašić.

U petak, 23. novembra će biti organizirana malu svečanost povodom završetka Dana otvorenih vrata, na koju su pozvani svi partneri te predstavnici tri ministarstava Vlade ZDK-a, s kojima surađuju.

Odjeljenje u ambulanti u Zenici te dnevnim centrima u Visokom, Žepču i Tešnju, zatim i centrima za socijalni rad po općinama, vrtićima, svakodnevno radi s djecom kod kojih postoji rizik za razvoj određenih poteškoća ili su se već razvile određene poteškoće.

-Radimo s djecom od rođenja do šest godina. Najčešće se radi o djeci kod kojih se pojavljuju odstupanja u motoričkom razvoju, intelektualnim i govorno-jezičkim poteškoćama, problemi u ponašanju…U principu, sva odstupanja koja nisu tipična idu u pravcu rane intervencije, odnosno djelovanja našeg stručnog tima – navodi Bećirbašić.

U prosjeku, dodaje, mjesečno imaju oko 120 djece koja na području ZDK-a dobijaju pomoć stručnih osoba iz njihovog odjeljenja.

Fena/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE