NaslovnicaPreporukaZenički unive...

Zenički univerzitet ugostio oko 500 maturanata na Danima otvorenih vrata

Univerzitet u Zenici, u sklopu Dana otvorenih vrata, organizirao je u kampusu promociju svojih osam fakulteta za maturante srednjih škola i potencijalne studente iz općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.

Profesori i profesorice zeničkih fakulteta, kako je rekao rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković, prije dvije sedmice su obišli sve škole u ZDK-u i Srednjobosanskom kantonu, dok je jedna delegacija boravila u općinama Sandžaka te kapacitete UNZE-a prezentirala đacima 15-ak tamošnjih škola.

-Ovo je prvi put poslije korone da organizujemo ovakav Dan otvorenih vrata i po prvi put prezentiramo kompletan univerzitet. Do sada je bila praksa da se promovišu pojedini fakulteti, ali mislim da je ipak bolje ovako, da se promovišemo kao jedan univerzitet. Tako da smo obezbijedili prijevoz za 500 najavljenih, potencijalnih studenata s teritorije ZDK-a – kazao je Duraković.

On je istakao kako je primijetan pad zainteresiranosti za studiranje, jer “mlada populacija odlazi iz Bosne i Hercegovine”, ali i zbog činjenice da se otvara puno privatnih fakulteta.

-Jednostavno, teško je doći do studenata. Zato smo mi na ovako agresivan način, pristupili promociji našeg univerziteta, jer imamo šta da ponudimo našim studentima. Ono što je interesantno ove godine je što ćemo na Filozofskom fakultetu upisati prve generacije studenata studijskog programa za Tjelesni odgoj i sport. Ove godine će biti biti promovisani i prvi ljekari na našem Medicinskom fakultetu. UNZE s ponosom to objavljuje, da prvi ljekari sa našeg univerziteta izlaze ove godine – podvukao je Duraković.

U pripremi je, najavljuje, elaborat o otvaranju studijskog programa Psihologije, a na Metalurško-tehnološkom fakultetu već su otvoreni studijski program Inžinjerstvo zaštite životne sredine i Zaštita na radu i zaštita od požara.

Predsjednik Unije studenata UNZE-a Faris Preljević, student druge godine Filozofskog fakulteta, istakao je kako je ovakva promocija “jako bitan dan za cijeli Univerzitet u Zenici”, ali i za Uniju studenata, jer, kako je istakao, buduće studente najviše zanima iskustvo drugih studenata.

-Na ovaj im način pružamo i priliku da se povežu sa studentima koji su već na fakultetima te da postave pitanja koja, inače, ne bi mogli da postave rektoru ili drugim profesorima – kazao je Preljević.

Maturant Srednje tehničke škole iz Zavidovića Ahmed Aganović, koji završava četvrti razred – smjer arhitektonski tehničar, razmišlja o studiju Arhitekture.

-Ako ne uspijem da se prijavim na taj fakultet, onda bih upisao Grafički dizajn ili Mašinski fakultet – kazao je Aganović.

Napominje kako se privatno bavi proizvodnjom namještaja pa bi mu fakultetsko obrazovanje pomoglo u razvijanju njegovog posla.

Zenički univerzitet budućim studentima nudi osam fakulteta: Metalurško-tehnološki, Mašinski, Medicinski, Filozofski, Politehnički, Islamsko pedagoški, Pravni i Ekonomski, a posjeduje i Institut “Kemal Kapetanović” te Studentski centar sa 228 kreveta za smještaj studenata tog univerziteta.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.