Danas se održavaju unutarpartijski izbori u SDP-u BiH

562

Na više od 300 biračkih mjesta širom BiH članovi Socijaldemokratske partije BiH danas biraju nova rukovodstva gradskih, općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija, po principu Jedan član – jedan glas.

Ovo je prvi put u bh. historiji da neka politička partija na ovom principu i u ovom obimu bira rukovodstvo svojih lokalnih organizacija. Na izborima pravo glasa ima 24.436 članova, koji su izmirili obaveze članarine, te koji će birati između 181 kandidata za predsjednike 78 općinskih organizacija, 14 kantonalnih i regionalnih organizacija i sedam gradskih organizacija SDP BiH, saopćeno je iz ove stranke.

Izbornim procesom, u skladu sa Pravilnikom o održavanju ovih izbora, rukovode općinske/gradske (OIK/GIK) i kantonalne/regionalne izborne komisije (KIK/RIK), a na nivou BiH Centralna izborna komisija SDPBiH (CIK).

Ukoliko niko od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu glasova članova u određenoj lokalnoj organizaciji, u toj organizaciji će se 7. juna održati drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najviše glasova.

Biračka mjesta će danas biti otvorena do 19:00 sati, a svaki član SDP BiH u svojoj lokalnoj organizaciji može saznati kom biračkom mjestu pripada.

Komentari

komentara