ZanimljivostiDa li je sigurno piti jogurt nakon što mu je istekao rok...

Da li je sigurno piti jogurt nakon što mu je istekao rok trajanja

Jogurt je sastavni dio gotovo svakog obroka. Međutim, postavlja se pitanje da li ga je sigurno piti nakon što mu je istekao rok trajanja naznačen na pakovanju.

Normalno je da se na jogurtu stvori vodenasta tekućina, ali ako je ima previše, to je znak da se pokvario. Ipak, na jogurtu se najčešće pojavljuje tanki sloj sirutke, koja nastaje nakon što se on procijedi i zgruša. U tom slučaju ga promiješajte i popijte bez brige.

Naravno, ukoliko na površini jorgurta primijetite bilo kakve zelene ili crne mrlje, vrijeme je da ga bacite u kantu. Isto tako, ako primijetite neugodan miris, obavezno ga bacite.

Tačno je da mnogi uživaju u kiselkastom okusu, ali ukoliko jorgurt doslovno počne mirisati kao pavlaka, riješite ga se.

Jogurt možete sigurno konzumirati tri do pet dana nakon što mu je istekao rok trajanja. Međutim, nemojte probijati ovaj rok ukoliko ne želite uzrokovati probavne probleme.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE