Čović ponovno izabran za predsjednika HDZ-a BiH

617

Dosadašnji predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u subotu je ponovno izabran za predsjednika stranke. Čović je je jednoglasno izabran na XII. saboru HDZ-a BiH čije je trajanje u tijeku.

Na XII. Saboru HDZ-a BiH razmatrano je te usvojeno Izvješće o radu stranke u razdoblju između dva sabora. Usvojen su i Statut i Program stranke te Programska deklaracija XII. sabora.

Čović: Stav HDZ-a BiH je europski put i jedinstvo BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako je jedinstveni stav njegove stranke europski put i jedinstvo BiH, bez ikakvih unutarnjih podjela, ali isto tako i osiguranje svih elementa zaštite jednakopravnosti tri konstitutivan naroda.

Na pitanju što očekuje od rada današnjeg Sabora HDZ-a BiH, Čović, inače za sada jedini kandidat za novog predsjednika stranke, kazao je u izjavi za novinare kako će jedna od tema, o kojoj će se na Saboru HDZ-a BiH najviše govoriti, biti „naša politička opredijeljenost, opredijeljenost za BiH, ali moderno organiziranu zemlju koja će u potpunosti odraziti duh BiH i u kojoj se mora osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana na čitavom prostoru BiH, te osigurati njezin euroatlanski put.

“Ja sam uvjeren da za to danas postoje svi preduvjeti. Naravno, da bi to postigli moramo napraviti sklad unutar svog političkog djelovanja kojeg danas, moramo biti iskreni nemamo. Mi smo napravili određena partnerstva da bi uspostavili vlast. Međutim, pitanje je da li je to dovoljno u onom što imamo u izjavi koju je tročlano Predsjedništvo BiH usvojilo…Kada je u pitanju europski put BiH vidjet ćemo koliko to konsolidira, kada smo svi u pitanju u BiH, i pozicija i opozicija i s ponuđenom šansom oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju…Tu ćemo pokazati svoju vjerodostojnost i jesmo li spremni transformirati BiH, prilagoditi je standardima europskih tokova s jedne strane, i s druge strane osigurati jednu socijalnu i ekonomsku stabilnost”, kazao je Čović.

“Vjerujte to će jedno s drugim ići veoma teško jer mi još uvijek težimo kakvim populističkim potezima, dodvoravanja. Ja osobno mislim da je to imalo smisla do izbora, ali mi danas moramo priznati što je naša surova stvarnost u BiH, a da bi zaustavili odlazak mladih ljudi i neuposlenost moramo se drugačije ponašati”, dodao je on.

Što se tiče same organizacije  Sabora, Čović je istaknuo kako unutar HDZ BiH postoji apsolutna demokracija što može biti dobar primjer i drugima te da će i na samom Saboru biti ostavljeno dovoljno dugo vremena i prostora svim onima koji žele da se kandidiraju da to i učine.

“Napravili smo organizaciju koja može biti primjer, gdje smo preslikali sve ono što vrijedi danas u političkom i stranačkom organiziranju u demokratskom svijetu. Ne u prostoru BiH, već uopće u demokratskom svijetu. Također, napravili smo i toliko zaštitnih mehanizama da bi se izbjegao bilo kakav oblik centralizma”, kazao je Čović, ustvrdivši kako je prezadovoljan s onim “što smo uradili u zadnje četiri godine i onim što ćemo danas ponuditi našem Saboru, koji će se izjasniti o svim temama pojedinačno”.

Komentirajući ponuđenu rezoluciju SNSD-a o neovisnosti RS-a, Čović smatra kako „svaka od naših političkih opcija ima svoje mišljenje i svoj stav“.

“Ako hoćemo demokraciju, onda dozvolimo da svatko kaže što misli. Bolje da mi imamo rezoluciji pa da znamo što koji politički subjekt želi u BiH, nego da pričamo jedno”, a radimo drugo kazao je on.

“Što znači da ću ja podržati svaki stav svake političke opcije u BiH, ako je to stav političke stranke, bez obzira kakav je on i prema njemu se odnositi”, zaključio je Čović.

 

Komentari

komentara