Sastojci:
– 50 g crne čokolade, isjeckane
– 25 g putera
– 3 jajeta
– 1 supena kašika bistrog meda
– 225 g sitnog žutog šećera
– 75 g brašna i prašak za pecivo
– 175 g jezgra oraha
– 25 g bijele čokolade, isjeckane
• Pripremite ranije Ovi kolačići će ostati svježi do pet dana ako ih čvrsto čuvate u providnoj foliji ili stavite u plastičnu kutiju.
Priprema:
1. Ugrijte peć na 160˚C (plin 3). Malo zamastite duboki četvrtast pleh od 20 cm ili ga obložite masnim papirom.
2. Stavite crnu čokoladu i puter u vatrostalnu posudu postavljenu nad šerpu u kojoj vri voda. Povremeno mješajte dok se puter i čokolada ne otope. Ne dozvolite da posuda dodiruje vodu. Sklonite posudu sa šerpe pa je odložite da se prohladi.
3. Umutite jaja, med i smeđi šećer pa u njih postepeno umutite mješavinu s istopljenom čokoladom. Odozgo dodajite brašno pa dodajte orah i bijelu čokoladu i blago mješajte sve sastojke. Prespite mješavinu u pripremljeni pleh.
4. Stavite pleh u peć i pecite 30 minuta. Ovlaš prekrijte folijom pa pecite još 45 minuta. Sredina kolača treba da je meka. Ostavite u plehu na rešetki da se sasvim ohladi.
5. Kad se ohladi, okrenite kolač na dasku, sklonite pleh i isjecite na kocke.
• Odlično ide uz kuglu sladoleda od vanilije.