Naučnici rekreirali prvu iskru života

589

Iako vjerovatno nikad nećemo tačno znati kako je počeo život na Zemlji, naučnici imaju nekoliko ideja koje bi odgovorile na to intrigantno, ali izazovno pitanje. Neki vjeruju da je u ranu zemlju udario asteroid ili komet i time stvorio uvjete za formiranje hemijskih građevnih blokova života. Sada istraživači imaju jedan dokaz koji podupire tu ideju.

Koristeći visokoenergetski laser kako bi se stimulirao udar, češki naučnici kreirali su četiri osnovna sastojka RNK iz hemijske juhe. Iako nam ovaj rad ne može dokazati kako je nastao život na Zemlji, po prvi put su te četiri molekule napravljene unutar jednog eksperimenta. Rad je objavljen u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Misterij nastanka svijeta iz nežive materije oduvijek izmiče naučnicima. Budući da danas imamo neka saznanja o uvjetima na ranoj zemlji, naučnici su desetljećima rekreirali taj okoliš kako bi vidjeli mogu li se proizvesti molekule koje bi vodile do života.

Život na našoj planeti pojavio se prije otprilike 4 milijardi godina u periodu koji se podudara s događajem nazvanim Zadnje teško bombardiranje koje je trajalo 150 miliona godina, a u kojem je Zemlja bila preplavljena napadima krhotina “svemirskog kamenja”. Dok neki naučnici vjeruju da su ta bombardiranja mogla uništiti sve na Zemlji, drugi vjeruju da su kreirala naše uvjete za građevne blokove života, kako bi isti nastao.

Kako bi simulirali udar svemirskog kamenja, naučnici su uperili zraku lasera u hemijsku juhu gline i molekule formamid. Formamid, jednostavna hemikalija koja nastaje kad se spoje voda i cijanovodik, prvi je put predložen kao sastojak molekula nužnih za život 2001. godine. Ta hemikalija bila je poprilično česta na ranoj Zemlji, te su ga pronašli i u repovima kometa. Nadalje, prijašnja su istraživanja pokazala da je moguće proizvesti genetske građevne blokove koristeći tu molekulu i neke druge sastojke.

Istraživači su koristili laser dugačak 160 metara da bi na djelić sekunde nevidljivu zraku usmjerili prema hemijskoj juhi. Energija je bila toliko intenzivna i jaka da je za manje od milijarditog djelića sekunde bila jednaka energiji koju proizvede nekoliko nuklearnih elektrana. Proizveo je otprilike milijardu kilovata i visoke temperature do 4200 °C, te infracrvenu i ekstremnu ultraljubičastu radijaciju; vrstu uvjeta koje bismo očekivali kad bi svemirske krhotine padale na Zemlju. Kad su znanstvenici istražili nastale molekule, našli su sva četiri kemijska pokazatelja građevnih blokova RNK; adenin, guanin, citosin i uracil (prva tri se nalaze i u DNK). Iako je DNK molekula života na Zemlji, mnogi vjeruju da je RNK bila prva molekula koja je sadržavala genetske informacije.

The Prague Asterix Laser System in Prague. Scientists in a lab used a powerful laser to re-create what could have been the original spark of life on primordial Earth, possibly ignited by a crashing asteroid. Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2865903/Scientists-create-lifes-spark.html#ixzz3LabGBVve  Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Ako je taj rad vrlo zanimljiv, nisu baš svi uvjereni i preispituje se relevantnost tog istraživanja. Neki kažu da čisti formamid nije postojao na ranoj Zemlji, a drugi pak sugerišu da na ranoj Zemlji nije bilo dovoljno vode kako bi omogućila postanak bazena bogatih RNK. Nadalje, istraživanje nam ne može objasniti kako se ti građevni blokovi sjedinjuju s ostalim molekulama kako bi nastala RNK. Istraživači su sve to uzeli u obzir i odlučili provesti još eksperimenata kako bi vidjeli mogu li se i drugi sastojci RNK proizvesti pod sličnim uvjetima.

(geek.hr)

Komentari

komentara