Čoko muffini

Sastojci za 24 muffina:

  • 90 gr kakaa
  • 170 gr vruće vode
  • 375 gr brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1 kašikica soli
  • 250 gr maslaca
  • 350 gr šećera
  • 4 jaja
  • 200 ml kiselo vrhnje

Ganache krema

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 gr fine tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa)

Priprema:

Pomiješajte kakao i vodu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

Maslac i šećer stavite na paru dok se sav maslac ne otopi, te kad dobijete jednoličnu smjesu skinite s pare i miješajte mikserom dok se ne ohladi. Kad se ohladi (5-6 minuta) dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte mješavinu vode i kakaa te dobro izmiješajte, pomalo,  a zatim dodajte suhe sastojke, te na kraju dodajte kiselo vrhnje.

Punite kalupe za muffine, ali najviše do 3/4 visine. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.

Za ganache kremu ugrijte slatko vrhnje (ne da provrije). U posebnoj posudi izlomite čokoladu te dodajte ugrijano slatko vrhnje i miješajte dok se čokolada otopi.
Ohladite u hladnjaku preko noći.
Na hladne muffine priborom za ukrašavanje nanesite kremu. Jedan dio možete ukrasiti posipom karamel-vanilija.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE