CIK BiH započeo transport neosjetljivog biračkog materijala

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je započela transport neosjetljivog biračkog materijala, jutros u pet sati je sedam kamiona krenulo ka 37 opština širom Bosne i Hercegovine.

Svi kamioni imaju policijsku pratnju do završetka isporuke, a u narednih pet dana ovaj materijal će, u skladu s unaprijed definisanim planom, doći u sve općine u Bosni i Hercegovini gdje će ih preuzimati općinske i gradske izborne komisije, a u Brčko Distriktu Izborna komisija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Neosjetljivi glasački materijal čine kandidatske liste (posteri), plakati, glasačke kabine i dio potrošnog materijala (olovke, stikeri, gumice i slično).

Istovremeno, edukativni timovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su, u skladu s Planom i programom obavezne edukacije članova organa za provođenje Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, završili edukaciju općinskih i gradskih izbornih komisija i Izborne komisije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Obuka je realizirana u periodu od 29. augusta do 2. septembra u Bihaću, Banja Luci, Tesliću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a sastojala se od teorijske i praktične obuke o procedurama glasanja i brojanja glasova, te o načinu izvještavanja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Timove su činili članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i službenici i zaposlenici Sekretarijata CIK-a BiH.

Gradske i općinske izborne komisije, kao i Izborna komisija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su, uz biračke odbore, organi za provođenje izbora. Članovi ovih organa su imenovani na mandate od sedam godina (dok se članovi biračkih odbora imenuju za svake izbore) i obavezni su stalno se obučavati tokom obavljanja mandata u skladu sa planom i programom edukacije koje donosi Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.