SvijetEvropaPoljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine

Poljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine

Poljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak dok su poljski farmeri nastavili proteste širom zemlje protiv politike EU, uključujući dozvoljavanje jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine.

​Poljoprivrednici su u petak počeli da blokiraju puteve i granične prelaze sa Ukrajinom, započevši jednomjesečni generalni štrajk u znak protesta protiv politike EU i nedostatka akcije vlade da zaštiti njihov život.

Predstavnici nove poljske proevropske vlade rekli su da razumiju izazove sa kojima se farmeri suočavaju i da pomoć Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije ne može doći na račun poljskih farmera.

“Danas… tražiću da se u Poljskoj ispitaju svi transporti žitarica koje se izvoze i na koje je uveden embargo”, rekao je Kolodziejczak za državnu novinsku agenciju PAP.

Kada takvo žito stigne u Njemačku i nakon ispitivanja se pokaže da je lošeg kvaliteta, rekao je, “99% vremena se vraća u Poljsku kao evropsko žito”, a ne u Ukrajinu.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španiji i Njemačkoj protestuju protiv ograničenja koja im postavljaju mjere EU u borbi protiv klimatskih promjena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz inostranstva.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE