Carpe diem: Bogatstvo Balkana – upoznajmo Mateu Kalajdžić!

“Moje ime je Matea Kalajdžić, imam 20 godina i dolazim iz Visokog. Umjetnička duša puna entuzijazma, čije su ljubavi književnost i muzika. Srednjoškolsko obrazovanje u Općoj gimnaziji sam okončala prošlog ljeta – trenutno pauziram. Koračam godinom prepunom ustreptalih snova i nadanja u kojoj vješto gradim most do željenog fakulteta!

Ja za sebe kažem da sam osoba ovisna o bliskosti drugog čovjeka i lijepom razgovoru. Veliko mi je zadovoljstvo kada se mogu približiti ljudima na bilo koji način i kada mogu biti dio određene promjene na bolje. Zato sam aktivizam, od prvog razreda srednje škole, smatrala nečim u čemu ću se istog trenutka pronaći. Tako je i bilo. Bila sam aktivan član “Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini” (ASuBiH) gdje smo realizovali mnoge projekte, koji su ostavili samo lijepa sjećanja.

Tu su, između ostalog, brojne razmjene srednjoškolaca koje su rodile iskrena prijateljstva, a ona i danas traju. Tu su prezentacije asocijacije na kojima smo bivali izuzetno uspješni. Bila sam strogi inicijator odlazaka na svaku predstavu u gradu, savjetovala moje kolege da idu srcem ka onome što vole, bez obzira kakva okolina bila i bez obzira šta nam kazali!

Kao član asocijacije, trudila sam se da u mojim kolegama (u svakom projektu i neobaveznom razgovoru) probudim osjećaj slobode i otvorenosti prema svemu što je u ovom životu lijepo. I danas, nakon završene srednje škole, na raspolaganju sam novim generacijama asocijacije. Moj aktivizam nikada neće stati, jer to nije samo dio jednog trenutka ili određene pozicije već se krije u mome bilu. Iz dana u dan širi moje vidike i daje mi priliku da pokažem sposobnost kritičkog razmišljanja, kao i priliku da saslušam drugog i drugačijeg. Ima li ljepšeg osjećaja od onog kada nešto zajedno uradimo, a za dobrobit je čovječanstva, ljudskosti i ljubavi!

Moj talenat u svijetu muzike koji ćete čuti, također mi pruža šansu da se pokažem u najljepšem svjetlu kako u krugovima mladih, tako i pred mojim sugrađanima i mnogo šire. Suvišno je nabrajati sve nastupe na kojima sam se našla od ranog djetinjstva pa do danas. Mislim da je mnogo važnije kazati da svaki taj nastup, i danas, barem jedno dobro srce približi mome. Volim kada publika osjeti moju emociju, volim kada se zbog mene neko lijepo osjeća. Ispunjenost srca je najveći luksuz na kojem trebamo biti mnogo zahvalni!

Za kraj, kratko i jasno: Bez ljubavi, umjetnosti, interakcije s drugim ljudima i širenja vidika, život je nemoguće živjeti!”

Matei želimo svu sreću u njenom radu!

FB Carpe diem