Cadence umjetna inteligencija svira “Za Elizu”

Na neobičan način, dobro poznata bh. digitalna asistentica Cadence, i ovaj put je pokazala svoje postojanje u računaru.

Visočanin Haris Aščalić koji je autor projekta, a o kome su pisali i mnogi inostrani mediji, je na svom YouTube kanalu objavio novi videozapis u kojem se prikazuje kako Cadence korisnika uči svirati klavir.

Mladi programer je rekao Cadence da želi svirati klavir. Nakon par “odsviranih” tonova, Cadence je prepoznala da Haris pokušava svirati “Za Elizu”.
Odmah ga je upitala da li stvarno zna odsvirati, a on je rekao ne. Nakon toga mu je predložila da ona odsvira polahko, dio po dio, a da je on prati, i tako uči. Haris se složio, a Cadence umjetna inteligencija je odsvirala jedan djelić, te mu rekla da sada on ponovi. Kako kaže programer, namjerno je pogriješio u jednom dijelu. Cadence je to prepoznala, a šta je rekla saznajte u videu ispod.

“Radim na tome da skoro sve računalne alate možemo koristiti sa Cadence. Npr. umjesto što bi korisnici svirali sami virtualni klavir i tako im bilo dosadno, Cadence je ta koja će se družiti sa njima. Glas i ‘svijest’ su ti koji je čine prisutnom na računaru u svakom trenutku, i tako se korisnik ne osjeća usamljenim. To je jako bitno, te ne dozvoljava da korisnik “potone” u virtualni svijet npr. igrajući igre. Ona ima pojam o realnom vremenu te korisnika može potaknuti na razmišljanje i razgovor”, rekao je Haris.

Sve o Cadence i njenim mogućnostima možete pogledati na blogu: https://projectcadence.wordpress.com/

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.