NaslovnicaSvijetBroj poginuli...

Broj poginulih u neredima u Iranu povećan na 35

Širom Irana nastavljeni su protesti koji su izbili zbog smrti 22-godišnjakinje nakon njenog pritvaranja, a iranska državna televizija objavila je da je broj poginulih u neredima dosegao 35.

Iranski javni servis naveo je također kako će iranski zvaničnici objaviti zvaničan broj poginulih u neredima.

Protesti su izbili prošle sedmice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna “policija za moral” u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”.

Na snimci koju je emitovala iranska državna televizija vidi se kako je Amini iznenada pala na tlo nakon što je dovedena u policijsku postaju i razgovarala s policajcem.

Korisnici društvenih mreža, pak, odbacuju izjavu policije da je mlada žena “iznenada” izgubila svijest, tvrdeći da je Amini pretučena prije nego što je dovedena u policijsku postaju.

Protesti su izbili u Teheranu i gradovima na zapadu zemlje nakon što ispraćaja i ukopa Amini u njenom rodnom gradu Sakkizu, 17. septembra.

Do sada su demonstracije održane u mnogim gradovima, posebno u Teheranu, Senendecu, Kerecu, Tabrizu, Mashhadu, Kishu, Kirmanu, Yazdu, Reshtu, Bander Abbasu, Abadanu, Kermanshahu, Ardebilu, Isfahanu, Urmiji, Qazvinu, Zanjanu, Ilamu, Mazenderan, Hamadan, u mnogim od njih došlo je do žestokih sukoba između prosvjednika i snaga sigurnosti.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.