SvijetAmerikaSAD uvele sankcije iranskim kompanijama i pojedincima zbog cyber napada

SAD uvele sankcije iranskim kompanijama i pojedincima zbog cyber napada

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je odlučilo uvesti sankcije za dvije iranske kompanije i četiri Iranca zbog cyber napade na kompanije i vladine institucije u zemlji.

Iz Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva trezora navedeno je da su mete cyber napada bile brojne kompanije i vladine institucije u SAD-u.

Navedeno je da su sankcije poduzete protiv dvije iranske kompanije i četiri Iranca na osnovu toga što su ove cyber napade izveli u ime Komande iranske revolucionarne garde – kibernetičke elektronike (IRGC-CEC).

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller naveo je da je Ministarstvo donijelo odluku o sankcijama zajedno s optužnicom pripremljenom za četiri osobe.

“IRGC-CEC je iranska državna organizacija odgovorna za cyber napade na institucije u SAD-u i drugim zemljama”, rekao je Miller.

Ističući da će SAD nastaviti da rade na otkrivanju zlonamjernih cyber akcija i kažnjavanju odgovornih, Miller je rekao: “SAD neće tolerisati cyber napade usmjerene na kompanije u zemlji”.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE