BiHBrkić - Heappey: Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti i prosperitetu...

Brkić – Heappey: Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti i prosperitetu BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je s ministrom za Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesom Heappeyem razgovarao o bilateralnoj saradnji BiH i UK, te aktivnostima BiH na putu ka EU i saradnje s NATO-om.

Tokom susreta razgovarano je i o Paketu za izgradnju odbrambenih kapaciteta za BiH (DCB), Povjerenstvu za saradnju s NATO-om BiH te globalnim sigurnosnim izazovima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Brkić je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima BiH i UK, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom u brojnim područjima, posebno kada je riječ o pomoći razvoju Oružanih snaga BiH i saradnji s NATO-om.

Ocijenio je važnost daljnje saradnje BiH s NATO-om te istaknuo značaj reformskog procesa u području odbrane, koji se smatra najuspješnijim u BiH.

Brkić je izvijestio sagovornika o značaju rada i aktivnosti Povjerenstva za saradnju s NATO-om BiH, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu.

Također, informirao je kako će Bosna i Hercegovina biti država domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, države partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima.

Heappey je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima sistema odbrane i razvoja Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su pozdravili odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za BiH (DCB), koji je službeno odobren 10. februara ove godine, kao dio dodatnih prilagođenih mjera podrške za BiH.

Razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj podršci saveznika koja predstavlja najbolju metodu za izgradnju sposobnosti BiH u sklopu DCB paketa za BiH.

Tokom sastanka je bilo riječi i o sigurnosnoj situaciji u Evropi, s naglaskom na situaciju u regiji. Ocijenjeno je da je uslijed ruske agresije na Ukrajinu i globalnih sigurnosnih izazova od izuzetnog značaja intenziviranje saradnje i dijaloga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE