SvijetBritanski plan deportovnja izbjeglica u Ruandu mogao bi koštati više od 600...

Britanski plan deportovnja izbjeglica u Ruandu mogao bi koštati više od 600 miliona funti

Kontroverzni plan britanske vlade da pošalje azilante u Ruandu mogao bi na kraju koštati više od 600 miliona funti za deportaciju 300 izbjeglica, saopćila je u petak parlamentarna komisija za nadzor potrošnje.

Prema politici koja je prvi put objavljena 2022. godine, tražitelji azila koji stignu na južnu obalu Engleske u malim čamcima na napuhavanje bit će poslani u Ruandu, ali do sada niko nije deportovan zbog aktuelnih pravnih sporenja.

Na kraju, vlada predviđa slanje više hiljada ljudi u istočnoafričku zemlju, iako je nejasno koji bi to kapacitet bio.

Uz 220 miliona funti koje je Britanija već platila Ruandi, vlada se složila da plati dodatnih 150 miliona funti u naredne tri godine i 120 miliona funti nakon što prvih 300 azilanata bude iseljeno, navodi Nacionalni revizorski ured (NAO ) u saopćenju objavljenom u petak.

Britanska vlada također će morati Ruandi platiti dodatnih 150.874 funti za pokrivanje troškova za svakog iseljenog pojedinca, navodi se u najdetaljnijoj finansijskoj procjeni te politike do sada.

Kada se uzmu u obzir drugi troškovi poput letova, politika bi i koštala više od 600 miliona funti (760 miliona dolara).

Premijer Rishi Sunak branio je politiku za koju vlada vjeruje da će odvratiti migrante od prelaska Lamanchea, dok troškovi smještaja onih koji čekaju odluku o azilu iznose oko osam miliona funti dnevno, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE